Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

27. 10. 2021. 08:58   >>  09:58 4

VEŠOVIĆ

Preko anketnog odbora do novih informacija o "Možuri"

Anketni odbor Skupštine Crne Gore, ako bude formiran, mogao bi da dođe do nekih novih informacija u slučaju afere “Možura”, kazao je urednik Portala RTCG Marko Vešović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Vešović je juče objavio intervju sa Metjuom Karuanom Galicijom, sinom ubijene malteške novinarke Dafne Karuane Galicije, koji je za Portal RTCG, kazao da je spreman da svoja saznanja podijeli sa crnogorskim istražiteljima.

Vešović kaže, kako bi bilo dobro taj video intervju dođe do što većeg broja čitalaca i gledalaca, jer je riječ o aferi o kojoj i dalje ne znamo sve. On je naveo da je izgradnja vjetroelektrane na Možuri ključna tačka te afere.

“Mislim da je značajno što je najavljeno formiranje anketnog odbora u Skupštini Crne Gore koji će se baviti tim pitanjem. To je vrlo značajno, biće vrlo interesantno i za crnogorsku javnost da vidimo, ako taj odbor zaista bude i formiran, dokle će doći i koje nove informacije će prikupiti. Vjerujem da je novinar sa Malte spreman da se odazove, a zna dosta. Lično sam uvjeren da je to vrlo interesantno za ukupne napore da se ojača antikorupcijska politika u Crnoj Gori, dakle formiranje tog anketnog odbora je najvažnije”, naveo je Vešović.

Naveo je i da je na Malti pokrenuta i ozbiljna istraga o aferi “Možura”, dok u Crnoj Gori nemamo informacije dokle se sa tim stiglo.

“Moguće je i da će na Malti biti pokrenuta neki krivični postupak koji bi uključio možda i crnogorske državljane. To u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću reći, ali ostaje kao jedna od mogućnosti”, naveo je Vešović.

On je kazao da je novinarima istraživačima u slučaju afere “Možura” teško doći do informacija.

“Nije lako odavde doći do nekih saznanja potrebni su i kontakti na Malti, srećom to se i desilo. Mislim da će se u skorije vrijeme pojaviti nekoliko vrlo interesantnih informacija koje će ukaziti na značaj ovog slučaja i potrebu da on bude rasvijetljen”, kazao je Vešović.

O "Pandora papirima"...

Govoreći o aferi “Pandora papiri” kazao je da je nevjerovatno da predsjednik države ne saopšti u svom imovinskom kartonu i tu informaciju da je formirao trast na Britanskim djevičanskim ostrvima, bez obzira na to što on nije radio.

“Što se tiče postupka koji je pokrenut ne vjerujem da će on dovesti u skorije vrijeme od nekih senzacionalnih saznanja zato što ova garnitura unutar državnog tužilaštva nije ni ranije pokušavala da se ozbiljnije bavi tim ili sličnim pitanjima, a bilo ih je. Nisam previše optimista da će to uraditi ovoga puta, ali vidjećemo”, naveo je Vešović i odao priznanje svim istraživačima koji su učestvovali o otrivanju podataka u slučaju “Pandora papiri”.

Siguran je i da će u tom slučaju u budućnosti nastati još nekoliko, kako je kazao dobrih novinarskih priča, koje se tiču Crne Gore.

“Mislim da ovo nije sve što međunarodni konzorcijum zna o Đukanovićima i o njihovim poslovima”, naveo je Vešović.

Smjene u tužilaštvu nužne

Govoreći o izazovima u bezbjednosnom sektoru, on je kazao, kako nema dilemu da je smjena u aktuelne garniture u tužilaštvu suštinski najvažnija stvar, koja može pomoći da se bezbjednosna situacija popravi.

“Zato što jako i snažno tužilaštvo može puno da pomogne da i drugi državni organi adekvatno reaguje i da se počiniocima ozbiljnih krivičnih djela stane na kraj. Postoje očigledno neke paralelne strukture unutar bezbjednosnog sektora koje ne kontrolišu ustavom predviđene institucije i uspijevaju da prisluškuju čak i glavnog specijalnog tužioca. To su frapantne stvari i dokazuju da u bezbjednosnom sektoru u Crne Gore postoji ozbiljna kriza koja mora biti hitno rješavana naporima svih institucija, uz podršku Vlade i parlamentarne većine, ali to se nažalost još uvijek ne dešava”, kazao je Vešović i dodao da je preduslov za to da se komplentira Tužilački zakon.

“Ne treba sumnjati da u Skupštini ne razumiju značaj ovog pitanja i vjerujem da će i to biti brzo riješeno”, kazao je Vešović.

Saradnjom i radom do Portala za ponos

U Portalu RTCG radi sjajna mlada ekipa koji se trude da dođu do pravih vijesti i informacija.

“To u crnogorskom abijentu nikako nije lako, ali postoji jedan udružen i korektan napor da pokušamo da budemo u toku sa najvažnijim dešavanjima u zemlji i svijetu. Akcenat će svako biti na razvijenju video produkcije, što je vrlo interesantno i mislim da će imati pozitivnog odjeka i naravno dominiraju društveno-političke teme, ali uvijek treba ostaviti prostora i za zanimljivosti”, kazao je Vešović i dodao da u saradnji sa drugim segmentima RTCG treba napraviti Portal RTCG za ponos Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније