Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Darko Bulatović, TVCG [ B.B. ]

27. 10. 2021. 20:33 >> 21:52
1

NALAZ VJEŠTAKA

Grom izazvao požar na farmi Miljanića

Prema nalazu vještaka, veliki požar na farmi Miljanića kod Nikšića, u kojem je ljetos izgorjela štala sa oko 300 koza, posljedica je udara groma. Vlasnik Radisav Miljanić ogorčen je na nadležne, jer mu tokom protekla četiri mjeseca po ovom pitanju, kako tvrdi, niko nije htio pomoći.

Ljetos je vatra progutala u trenu deceniju teškog rada na porodičnoj farmi koza Radisava Miljanića u Podbožuru kod Nikšića. Četiri mjeseca kasnije Radisav je dobio nalaze vještaka o uzroku stravičnog požara u kojem je, kako podsjeća, izgorjelo i stado od oko 300 koza.

"Na osnovu uvida na licu mjesta, kao i pregleda oštećenja na elektro instalacijama na objektu, mišljenja sam da je požar koji je nastao dana 11.07.2021. na porodičnoj farmi Miljanić, posljedica direktnog udara groma u objekat, navodi vještak. Sad sam srećan što je to konstatovano papirološki, da tu niko nije fizički bilo šta učinio, da je to čista elementarna nepogoda, imali smo nesreću da direktno grom udari", kaže Miljanić.

Na mjestu nekadašne farme danas je napušteno imanje. Od posljedica požara porodica se još oporavlja. Posebno im teško pada to što je, tvrdi, izostala pomoć države.

"Niko se iz državnih institucija na to nije okrenuo, osim što su taj drugi dan došli predstavnici Ministarstva, ispričali što su ispričali, neka oni sa sobom razmatraju šta su rekli, a šta su na kraju uradili", naglašava Radisav.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da se Miljanić obratio sa zahtjevom za pomoć početkom oktobra, ali da nije dostavio kompletnu dokumentaciju.

"Ističemo da je postupak pomoći u proceduri, da sva potrebna dokumentacija za obimnost štete i vještačenja nije dostavljena našem ministarstvu, što govori o tome da predmet nije kompletiran kako bi se moglo adekvatno prema njemu odrediti“, navode u dopisu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Miljanićima su zato u međuvremenu pomagali ljudi dobre volje, pa je skupljeno oko 40.000 eura. Iako se sada bave samo otkupom mlijeka i preradom, ne odustaju, kaže Radisav, od farmerskog života.

Sa nalazima vještaka Radisav će sada nadoknadu tražiti i od Fonda za elementarne nepogode i tako pokušati da ublaži štetu koja se, tvrdi, procjenjuje na oko 200.000 eura.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније