Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

28. 10. 2021. 17:03 >> 17:07
1

KRIVOKAPIĆ - VUČKOVIĆ

Finansijska nezavisnost sudova prioritet

Finansijska nezavisnost sudstva i izgradnja Palate pravde dva su važna projekta uz ostale prioritete u komunikaciji izvršne i sudske vlasti, ocjena je sa sastanka v.d. predsjednice Vrhovnog suda Vesne Vučković i predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića.

"Nezavisnost sudstva omogućava svima jednaku pravnu zaštitu, a nezavisne sudije su čuvari i zaštitnici osnovnih ljudskih prava i sloboda. Međutim, nije dovoljno samo deklaratorno to propisati u Ustavu i zakonima, već i realizovati, kazala je Vučković, ukazujući na brojne probleme sa kojima se sudstvo suočava.

"Sudovi su u svom radu nezavisni i samostalni, ali, ipak su zavisni od izvršne vlasti, jer nemaju svoj budžet. Nadamo se da će se razmisliti o tom predlogu, što bi u potpunosti ostvarilo svrhu da sudovi budu izvan politike i nezavisni“, kazala je v.d. predsjednika Vrhovnog suda.

Vučković je napomenula i nepostojanje komunikacije sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, jer je Vrhovni sud tri puta tražio razgovor zbog budžeta, ali povratnu informaciju nije dobio.

Premijer je poručio da je apsolutno za to da se nađe najbolji model da se sudstvo učini finansijski nezavisnim.

Naglasio je da će komunikacija između Vrhovnog suda i Vlade Crne Gore biti intenzivirana.

"Nacrt budžeta za narednu godinu je u završnoj fazi i biće predstavljen javnosti polovinom novembra. U tom smislu, Vlada će sa pažnjom saslušati sugestije Vrhovnog suda“, kazao je Krivokapić.

Od potrebnih 19 Vrhovni sud funkcioniše sa šest sudija

Tokom sastanka ukazano je i na problem odlaska 27 sudija iz sudova tokom protekle godine, kao i na činjenicu da Vrhovni sud funkcioniše sa svega šest od potrebnih 19 sudija. Vučković je podsjetila i da je Sudski savjet na granici kvoruma, jer ima sedam od potrebnih 10 članova.

Problem u sudstvu, kako je istakla, su i smještajni kapaciteti sudova.

"Višem sudu u Podgorici nedostaje adekvatna sudnica u kojoj se sude predmeti za krivična djela organizovanog kriminala i korupcije. Tu je i problem sa smještajem oduzetih predmeta, prvenstveno eksplozivnih materija i narkotika, a sa Upravom za imovinu do sada nijesmo uspjeli da nađemo zadovoljavajuće rješenje. Takođe, upitno je i funkcionisanje Suda za prekršaje u Kotoru zbog finansijskih i smještajnih problema“, kazala je Vučković.

Premijer je poručio da je naredna godina, godina kapitalnih investicija i da je to savršena prilika da se ponovo pokrene inicijativa za izgradnju Palate pravde u koju bi bili adekvatno smješteni svi sudovi na teritoriji Podgorice.

Krivokapić je takođe podijelio utisak koji je na njega ostavio slučaj nedužno stradale Šejle Bakije, naglasivši potrebu da izvršna i sudska vlast djeluju sinhronizovano u prevenciji porodičnog nasilja i nasilja nad ženama.

Pred sudovima veliki izazovi da odgovore na pitanja iz Poglavlja 23 i 24

Sastanku je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić, koji je komentarisao postojeći Zakon o Sudskom savjetu i sudovima, kao i detalje nedavno predloženog zakona o porijeklu imovine.

"Iz svega navedenog, jasno je da su pred sudstvom veliki izazovi i problemi da odgovori na pitanja od značaja za Poglavlja 23 i 24 u pregovaračkom procesu za Evropskom unijom“, zaključila je Vučković.

Premijer Krivokapić čestitao je i predstojeće Dane sudstva, napominjući da je Vlada spremna da u okviru svojih nadležnosti doprinese jačanju pravosudnih institucija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније