Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Dnevne novine ]

30. 10. 2021. 08:19 >> 08:22
8

VUČINIĆ

Mizerna pomoć kako bi se CPC pokorila

Crnogorska pravoslavna crka godišnje od države dobija oko 50.000 eura, odnosno oko 4.200 eura mjesečno, pojasnio je u razgovoru za Dnevne potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC, Stevo Vučinić.

Ocjenjuje i da je taj, kako kaže, mizerni iznos trebalo Crnogorsku crkvu da dovede do socijalnoga statusa, koji bi je prisilio da se stavi pod pokroviteljstvo političkih snaga, koje je nerviralo samo njeno postojanje.

Podsjetimo, Dnevne su objavile da je država prošle godine vjerske zajednice u Crnoj Gori pomogla sa oko 198.000 eura, dok je Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava za ovu godinu projektovalo budžet za 4.000 eura manji, odnosno 194.000 eura.

“Dvije decenije ta pomoć, ali za sve crkve i vjerske zajednice, namjerno je svedena na mizeriju od 194.000 eura. Mi smo od toga iznosa godišnje dobijali oko 50.000 eura, odnosno, mjesečno 4.200 eura za cijelu Crkvu i sve njene pontifikalne i karitativne potrebe. Namjerno, taj mizerni iznos trebalo je Crnogorsku crkvu da dovede do socijalnoga statusa, koji bi je prisilio da se stavi pod pokroviteljstvo političkih snaga, koje je nerviralo samo njeno postojanje”, ocijenio je Vučinić.

I nova Vlada je, kaže, nastavila s takvom praksom.

“ Da ih sve obradujemo: uz Božju pomoć evo Crnogorska crkva ima četvoricu vladika i dvadeset dvojicu sveštenika, đakona i ipođakona i s četvoricom vladika koji mogu hirotonisati petoga čuva autokefalnost unutar sebe. Ne počiva Crkva na novcu no na Božjoj ljubavi i sili Nebeskoj. Svačija je sila za vremena, a božja dovijeka”, poručuje Vučinić.

Komentarišući ambijentu kojem obitavaju vjerske zajednice, Vučinić kaže da je zapanjen kako se posredstvom beogradskih medija,na sami pomen Crnogorske crkve, Crne Gore i Crnogoraca “narod dovodi do anticrnogorske histerije”.

“Ubistvena srž te ideologije, koja nažalost ima široku društvenu bazu , predstavlja radikalnu prijetnju. Profilisala se u odnosu prema Crnoj Gori i svaku ideju o nezavisnoj Crnoj Gori bi da pokopaju u začetku. Javno i jasno izražavaju neprijateljski odnos prema svemu crnogorskome. Toliko su silni ti junaci da su nam cijelu Evropsku uniju, Rusiju, Srbiju i Republiku srpsku, koji broje više od 700 miliona, stavili za vrat da nas trista hiljada Crnogoraca pokore. U takvom ambijentu Crnogorska crkva djeluje. Polomiće na nju zube kao što su ih polomili bolji i silniji”, ocjenjuje Vučinić.

Smatra i da je aktuelna Vlada izazov parlamentarizmu i građanskoj Crnoj Gori, dodajući da mu se čini da bi sve najradije rješavali dekretima iz Beograda. Kao primjer navodi temeljni ugovor sa Srpskom crkvom koji se, kaže, piše na Kalemegdanu, a po svemu sudeći biće formalno potpisan Pod Goricom.

“Može im biti, jer je Vlada preuredila civilizovani u svetosavski ambijent, u kome kao hrišćani treba da po stojimo i djelujemo, što je nespojivo sa osnovnim postulatima svetosavlja koje dominira javnom, političkom i državnom scenom”, kazao je Vučinić.

Podsjeća i da ispitivanje javnoga mnjenja pokazuje da Crnogorska crkva ima podršku više od 30 odsto javnosti, a srpska samo 45 odsto, i to je, tvrdi, problem i za Srbiju i za Vladu.

“Svu crkvenu imovinu su nam nezakonito upisali na Srbiju, a na Crnogorce i Crnu Goru, iz svih “oružja sipaju” svu moguću mržnju. Jednostavno, sila je u njihovim rukama, a oni sve koji se tome protive drže ličnim i neprijateljima vjere”, tvrdi Vučinić, poručujući “Bog i pravda su na našoj strani, i pobijedit ćemo”.

Mišljenja je i da Crnogorci treba da izbjegnu emotivni pristup problemu, te da još nije kasno da se pitanje Crnogorske crkve riješi.

“Mi sad vodimo borbu sa opasnim protivnikom koji je podržan od Srbije i koji po vas božji dan javno trubi o demokratiji i evropskim vrijednostima, a tajno podriva ustavni poredale i priprema aneksiju. Ne naoružavaše Srbija slučajno, nego čeka priliku da milom ili silom, aneksijom Republike Srpske i Crne Gore, riješi ‘srpsko pitanje’. Još smo na vrijeme da Crnogorsko crkveno pitanje riješimo za okruglim stolom, uz posredovanje vlasti i međunarodne zajednice”, kaže Vučinić.

U protivnom ono će, dodaje, opterećivati unutrašnje političke prilike do sudnjega dana.

“Neka niko ne sanja da se ono može riješiti takozvanom Pravoslavnom crkvom ili kakvim dekretom vlasti, niti da ćemo mi na ta rješenja pristati”, zaključio je Vučinić.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније