Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Vijesti ]

02. 11. 2021. 07:10 >> 07:09
1

IZMJENE ZAKONA

Oštrije kazne za napade na novinare

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu danas će razmatrati predlog izmjena Krivičnog zakonika u dijelu koji se tiče pooštravanja kazni za napada na novinare i uvođenje novih krivičnih djela.

Formalni predlagač izmjena je poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić a na inicijativu nekoliko nevladinih organizacija. To su Akcija za ljudska prava, Sindikat medija Crne Gore, Institut za medije, Građanska alijansa, Udruženje novinara Crne Gore, Društvo profesionalnih novinara, Centar za građansko obrazovanje, Media centar i “35mm”.

Milačić za “Vijesti” podsjeća da je u prvoj polovini ove godine zabilježeno deset slučajeva verbalnih i fizičkih napada, prijetnji, uvreda i omalovažavanja novinara i medijskih radnika. Većinu takvih napada, navodi, novinari su doživjeli tokom obavljanja posla.

”Neophodno je zato da se ostvari bolja krivično-pravna zaštita novinara i medijskih radnika u skladu sa međunarodnim standardima. To se može postići uvođenjem novih krivičnih djela u Krivični zakonik kao što su: sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka, napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka i dopunama postojećih krivičnih djela teško ubistvo i teška tjelesna povreda”, kaže on.

Predlaže se da se ubistvo novinara pri vršenju ili u vezi sa vršenjem profesionalnih zadataka tretira kao teško ubistvo za koje je propisana kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora. “Ovo je opravdano, kada se uzmu u obzir ubistva novinara, kao što je ubistvo Duška Jovanovića,” kaže poslanik.

Konačnu odluku o izmjeni Krivilčnog zakonika donose poslanici na plenarnoj sjednici. Odbor, na čijem je čelu Momo Koprivica (Demokrate), treba da predloži svoj stav.

Ubistvo Jovanovića još nije razriješeno a samo je jedna osoba osuđena, motivi i nalogodavci nijesu poznati.

Predlaže se uvođenje krivičnog djela sprečavanje novinara da obavlja posao i prinuda novinara da vrši profesionalni zadatak uz upotrebu sile i prijetnji, što se tretira kao pokušaj sprečavanja slobode govora.

Prava CG u ime medijskih organizacija traži da se u krivično djelo nanošenje teških tjelesnih povreda uvrste i novinari i druge ugrožene kategorije kao što su maloljetnici, trudnice, službena lica.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније