Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

02. 11. 2021. 12:42   >>  12:48 1

BURIĆ

Izvršna vlast ne smije da se miješa u rad pravosuđa

Državni tužioci ostaće dosljedni isključivo Ustavu i zakonima i primjenjivaće ih u odnosu na bilo koju osobu, na kojoj god funkciji da se nalazi, poručio je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić.

Burić je u intervjuu agenciji MINA kazao da je odgovor Tužilaštva na sve zlonamjerne i neosnovane kritike i pokušaje diskreditacije državnotužilačke organizacije jasan.

“Državni tužioci ostaće dosljedni isključivo Ustavu i zakonima Crne Gore i primjenjivaće ih u odnosu na bilo koje lice, na kojoj god funkciji da se nalazi, kojoj god političkoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj organizaciji pripada”, rekao je Burić.

Na pitanje da li aktuelna vlast pokušava da vrši politički uticaj na Tužilaštvo, on je odgovorio da ne zna kako bi se drugačije mogli okarakterisati svi kontinuirani napadi, omalovažavanja državnotužilačke organizacije i nerazumijevanje nadležnosti, ako ne kao pokušaj političkog pritiska.

Burić je, komentarišući optužbe potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da tužilaštvo opstruira borbu protiv organizovanog kriminala, kazao da smatra problematičnim to što izvršna vlast nastoji da ostvarene rezultate pripiše sebi, prije svega zbog činjenice da u Crnoj Gori postoji jasna podjela vlasti i da izvršna vlast ne smije da se miješa u rad pravosuđa.

On je podsjetio da pretkrivičnim postupkom rukovodi upravo Tužilaštvo, i da je državni tužilac taj koji izdaje obavezujuće naloge i neposrednim rukovođenjem usmjerava radnje policije i drugih organa.

To, kako je kazao, znači da su rezultati koji su pohvaljeni i u posljednjem izvještaju Evropske komisije (EK), među kojima je i akcija zapljene rekordne količine droge, rukovođeni upravo od Državnog tužilaštva.

“Iako mi, kao v.d. vrhovnog državnog tužioca, nikada nije bila namjera da se upuštam u rasprave sa bilo kojim predstavnikom izvršne ili zakonodavne vlasti, kada je potpredsjednik Vlade u pitanju više puta je bila neophodna moja reakcija u cilju zaštite državnotužilačke organizacije”, naveo je Burić.

On je dodao da je, kao čovjek i profesionalac, uvijek cijenio dobronamjernu kritiku, koja je za njega bila i jeste samo podsticaj.

Kako je kazao Burić, neosnovane i neutemeljene kritike su nešto sasvim drugo.

Upitan da prokomentariše ocjenu Abazovića da „sa ovim ljudima u Tužilaštvu Vlada ne može isporučiti rezultate u poglavljima 23 i 24, niti uvesti državu u Evropsku uniju", on je rekao da su ta i tvrdnja da su Crnoj Gori potrebni „novi tužioci“, neutemeljene i prilično površne.

Burić je dodao da bi ozbiljan odgovor na takve konstatacije zahtijevao značajan prostor i analizu.

On je podsjetio da je izbor vrhovnog državnog tužioca u nadležnosti Skupštine.

Prema riječima Burića, na poslanicima je odgovornost da kroz potreban dijalog stvore uslove da tužilaštvo, nakon više od dvije godine, dobije rukovodioca sa punim mandatom.

On je naveo da je kompleksan postupak izbora ostalih državnih tužilaca i napredovanja detaljno regulisan odredbama Zakona o Državnom tužilaštvu i o Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

U odredbama tih zakona, kako je dodao, sadržani su kriterijumi čija ocjena i sagledavanje predstavljaju garant da će za državne tužioce biti birani najbolji kandidati.

„Osim toga, tužilačka funkcija je stalna (izuzev državnih tužilaca koji se prvi put biraju, na period od četiri godine), a ocjenu rada tužilaca može, u zakonom predviđenim procedurama, vršiti samo Tužilački savjet, u čijoj je nadležnosti i utvrđivanje eventualne disciplinske odgovornosti tužilaca“, kazao je Burić.

Prema njegovim riječima, sve što bi izlazilo iz okvira Ustavom i zakonom propisanih uslova, kriterijuma i procedura, predstavljalo bi atak na Državno tužilaštvo, odnosno atak na princip njegove jedinstvenosti i samostalnosti kao državnog organa.

„Upravo bi se u tom kontekstu mogle sagledati i izjave Abazovića, koga ovim putem ponovo pozivam da doprinese uspostavljanju čvršće saradnje i timskog pristupa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, naveo je Burić.

Komentarišući aferu prisluškivanja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, on je kazao da su posljednji događaji i saznanja dokaz da se Državno tužilaštvo u svom radu, kako ranije, tako i danas, očigledno susrijeće sa pokušajima opstrukcije.

“Državno tužilaštvo se nije, niti će ubuduće, makar dok sam ja na mjestu v.d. vrhovnog državnog tužioca, rukovodilo bilo kakvim i bilo čijim uticajima, težnjama, političkim pritiscima i interesima”, naveo je Burić.

On je rekao da, bez iznošenja zaključaka o predmetima koji su u radu, može da garantuje da će Državno tužilaštvo preduzeti sve radnje iz svoje nadležnosti kako bi se ovi događaji u potpunosti rasvijetlili i procesuirali.

“Naša borba protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije biće nastavljena i Državno tužilaštvo će, pored raznih pokušaja opstrukcija i napada, sa različitih strana, naći načina da ostane dosljedno postizanju i očuvanju vladavine prava u Crnoj Gori i poštovanju Ustava i zakona države”, poručio je Burić.

On je, uvažavajući zainteresovanost javnosti za tako važnu temu, rekao da je jako važno da svi poštuju zakonska ograničenja i da iznošenjem određenih detalja ne remete tok istrage koju vodi SDT.

Na pitanje kako komentariše izjavu predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Milana Kneževića da treba da oduzme taj slučaj Katniću i SDT-u i lično rukovodi istragom, on je odgovorio da se kao odgovoran čovjek i profesionalac ne bi se upuštao u komentarisanje stavova političara, u nekim slučajevima i okrivljenih, koji imaju razloge zbog kojih šalju određene poruke.

Burić je podsjetio da je zakonom propisano kada vrhovni državni tužilac može izdati uputstva za postupanje u konkretnom predmetu.

“Za sada za to nije bilo potrebe, jer SDT sve mjere i radnje preduzima blagovremeno u cilju rasvjetljavanja čitavog slučaja”, kazao je Burić.

On je istovremeno apelovao na sve aktere društvenopolitičkog života, naročito na političare i visoke Vladine funkcionere, da u javnim nastupima i svakodnevnom djelovanju poštuju nadležnosti i rezultate rada Državnog tužilaštva.

Burić je naveo da se ti rezultati jasno prepoznaju i u najnovijem izvještaju EK o napretku, a njih, kako je istakao, ne bi moglo biti bez rukovodeće uloge tužilaštva u svim konkretnim slučajevima.

“Naši rezultati nijesu zanemarljivi, ali to nikako ne znači da ne možemo i da ne moramo još bolje i više”, kazao je Burić.

Prema njegovim riječima, prostora za napredak, unapređenje rada i ostvarivanje još boljih rezultata i te kako ima.

“Upravo ćemo tom cilju biti posvećeni u narednom periodu”, poručio je Burić.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније