Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

04. 11. 2021. 19:42 >> 19:56
2

VRIJEME ZA PROMJENE

Mladi u inostranstvu nalaze sve što im nedostaje u CG

Bez obzira na optimistične najave iz Vlade mladi i dalje odlaze ili razmišljaju o odlasku iz Crne Gore. Od početka devedesetih našu državu je napustilo gotovo 60.000 ljudi. Nevladini aktivisti kažu da je više razloga za odlazak, ali i da je krajnje vrijeme da se država ozbiljno pozabavi tim problemom.

Šetnja omiljenim parkom na obali Lima za osamnaestogodišnju Džejlu Alihodžić iz Bijelog Polja uskoro će postati samo uspomena. Kao i sve više mladih sa sjevera, ni Džejla svoju budućnost ne vidi u rodnom gradu, ali ni državi. Bolje uslove za život, kaže Džejla, nude zemlje Zapadne Evrope.

"Oni su upravo pokazatelj koliko trud i rad mogu da dovedu do toga da čovjek stvarno uspije", kazala je Džejla.

Predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović kaže da ne bježi od odgovornosti za stanje u opštini ali napominje da je za vrijeme svog mandata poboljšao uslove za ulaganje kroz biznis zone. Ključ rješenja je kaže u rukama države.

"Država mora kroz mehanizme osloboditi poreza sjever, povećati uticaj Investiciono razvojnog fonda, pojačati razvoj firmi na sjeveru, mlado preduzetništvo, a za sve to baza je dobra infrastruktura i dobri kapitalni projekti na koje razvoj biznisa treba da bude samo nadogradnja", istakao je on.

Džejla ne isključuje mogućnost povratla, ali to će, kako kaže, zavisiti od prilika u zemlji.

"Ukoliko bi se nešto popravilo, ako bi Crna Gora ušla u Evropsku uniju možda bi to onda bio dio mog puta", poručila je Džejla.

Milica Sekulić, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније