Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

05. 11. 2021. 19:01 >> 19:02

CEGAS

Dopuna zakona o lokalnoj samoupravi prvi korak ka demokratizaciji

Usvajanje dopune Zakona o lokalnoj samoupravi bilo bi samo prvi, ali izuzetno važan korak ka demokratizaciji društva, reformi lokalne samouprave i izlasku iz konstantne političke kampanje, ocijenjeno je iz nevladine organizacije (NVO) Centar za građanske slobode (CEGAS).

Iz te NVO su pozvali crnogorske poslanike da usvoje predloženu inicijativu o održavanju 16 lokalnih izbora u jednom danu.

“Apelujemo na donosioce odluka da dalje rade na reformi lokalne samouprave koja je prijeko potrebna crnogorskom društvu”, kaže se u saopštenju.

Iz CEGAS-a su naveli da te reforme podrazumijevaju i usvajanje posebnog zakona koji bi podrazumijevao održavanje lokalnih izbora u svim opštinama u jednom danu.

Oni smatraju da bi trebalo raspravljati i o uvođenju otvorenih lista i individualnih kandidatura što bi, kako su ocijenili, dugoročno potencijalno uticalo na depolitizaciju i decentralizaciju u crnogorskom društvu.

“Taj Zakon bi takođe trebalo da bude praćen adekvatnim reformama lokalne samouprave – uvođenje politipskog sistema organizacije i smanjenje birokratskog aparata na lokalnom nivou”, kazali su iz CEGAS-a.

Oni su rekli da bi se na taj način optimizovala javna uprava, ali i omogućio efikasniji i održiviji razvoj crnogorskih opština.

Kako su ocijenili, promjene bi bile u skladu sa preporukama Evropske komisije i vratile bi smisao postojanju lokalnih izbora i lokalne samouprave.

“Lokalni izbori više ne bi bili “teren za anketiranje” prije parlamentarnih izbora i omogućili bi građanima i građankama da suštinski donose odluke u svojoj lokalnoj zajednici”, zaključili su iz CEGAS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније