Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

06. 11. 2021. 13:22 >> 13:26
4

BLINKEN ODLUČIO

Bivša ambasadorka u CG nadgleda "Havanski sindrom"

Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je u petak imenovanje dvojice iskusnih diplomata da nadgledaju napore Stejt departmenta vezano za na „Havanski sindrom“ i uvođenje „nove tehnologije“ kako bi se razumio uzrok misterioznih zdravstvenih incidenata. Blinken je imenovao Džonatana Mura, službenika Odjeljenja za inostrane poslove, koji će koordinirati sveukupni odgovor Stejt departmenta. Takođe, i Margaret Ujeharu za višeg koordinatora za njegu kako bi se osiguralo da pogođene diplomate dobiju vrhunski medicinski tretman.

Mur je nekad bio direktor kancelarije za južnu i centralnu Evropu u američkom Stejt departmentu a Ujehara ambasador SAD u Crnoj Gori. 

Blinek je rekao da se preuzimaju napori  da se shvati šta uzrokuje incidente, obzirom da je to frustrirajuća zagonetka za tri uzastopne administracije i američku obaveštajnu zajednicu.

"Ljudi su bili duboko, duboko pogođeni ovim. To je veoma, veoma moćno i samo pojačava u meni apsolutno uverenje da moramo da učinimo sve što je moguće za naše ljude - da brinemo o njima, da ih zaštitimo. Doći ćemo do istine o ovome", rekao je Blinken u svom prvom govoru o incidentima. 

Blinken je, kako prenosi portal "mcclatchydc.com", naglasio da su simptomi koje prijavljuje osoblje američke vlade stvarni i štetni. Diplomate su, kako prenosi portal, „iskusile ozbiljne fizičke posljedice, uključujući uporne glavobolje i gubitak sluha".

"Oni su takođe iskusili psihičku štetu, uključujući traumu, anksioznost, depresiju. Oni su bili pogođeni - njihove karijere su pogođene. Pogođene su i njihove porodice i kolege"; naglasio je Blinken. 

On smatra da će novo partnerstvo sa Univerzitetom Džons Hopkins, koje je počelo prošlog mjeseca, poboljšati sistem njege za diplomate koji imaju simptome. Naveo je da je nedavno uspostavljena sigurna linija koja će omogućiti diplomatama i članovima njihovih porodica da u svakom trenutku prijavite incidente ili čak i da postavljajju pitanja anonimno ako žele.

Kako prenosi pomenuti portal, administracija predsjednika Džoa Bajdena zasad nije u stanju da pruži objašnjenje za incidente koji su na sličan način zbunili bivšu Trampovu i Obaminu administraciju nakon što su se prvi put pojavili u američkoj ambasadi na Kubi 2016.godine.

"Vlada SAD sumnja, ali nije mogla pouzdano da utvrdi, da su ova dešavanja zapravo napadi stranog protivnika na američko osoblje", piše u tekstu.  

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније