Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

09. 11. 2021. 13:48   >>  13:49

VRHOVNI SUD

Žrtve zločina nedovoljno informisane o Službi za podršku

Žrtve i svjedoci zločina imaju pravo na pomoć, pravo na podršku. Zato je važno uspostavljanje sveobuhvatnog nacionalnog sistema podrške žrtvama, ali i informisanje o postojećoj podršci i pomoći, poručila je v.d. predsjednika Vrhovnog suda Vesna Vučković na sastanku predsjednika sudova u organizaciji Vrhovnog suda Crne Gore i Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici.

U cilju pružanja sveobuhvatne i efikasne podrške žrtvama krivičnih djela, u svim osnovnim, višim i  sudovima za prekršaje, formirana  je Služba za podršku svjedocima, oštećenima i žrtvama trgovine ljudima i nasilja u porodici.

Međutim, ove službe još nemaju jasno definisane nadležnosti, a žrtve nisu dovoljno informisane o njihovom postojanju i radu, uslijed čega im se rijetko ili uopšte ne obraćaju za pomoć, ocijenjeno je na sastanku.

“Pravo žrtve na informacije, ključno je  za ostvarivanje prava. Fokus službi za pružanje podrške žrtvama pri sudovima je na pružanju podrške žrtvama u predmetima trgovina ljudima, trgovina djecom radi usvojenja i nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, kao i u predmetima protiv polnih sloboda”, poručila je Vučković.

Iako su u tom cilju već napravljeni određeni koraci, kao što su izrada protokola i smjernica za postupanje službi i informativni materijal, predsjednici sudova su se saglasili da je neophodno uložiti dodatne napore kako bi se unaprijedili kapaciteti službi, te osiguralo upoznavanje šire javnosti sa njihovim radom i podrškom koju mogu pružiti.

U narednom periodu fokus će biti na obukama kreiranim za potrebe službi, kroz donošenje odgovarajućih propisa radiće se na uspostavljanju adekvatne organizacione strukture službi, kako bi se osigurala njihova stalnost i kontinuitet u radu.

“Sastanak je bio prilika da se razmotre rezultati rada i mogućnosti unapređenja kancelarija za besplatnu pravnu pomoć, pogotovo u kontekstu prava žrtava krivičnih djela nasilja u porodici i porodičnoj zajednici i trgovine ljudima. Zajednički projekat Evropske unije i Savjeta Evrope „Unapređenje procesnih prava u pravosudnom sistemu u Crnoj Gori“ nastaviće da pruža podršku u cilju daljeg jačanja kapaciteta službi za podršku žrtvama”, navodi se u saopštenju.

Projekat „Unapređenje procesnih prava u pravosudnom sistemu Crne Gore” dio je zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније