Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

09. 11. 2021. 14:08 >> 14:09

REVIZIJA U ZZZCG

Zloupotrebe sa subvencijama za zapošljavanje OSI

Državna revizorska institucija ukazala je na brojne nepravilnosti u isplati subvencija države poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom, saopštio je v.d. direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Goran Folić. Kako dodaje, statistika u posljednjih sedam godina od kada postoji ova mjera, pokazuje drastično povećanje broja poslodavaca koji traže subvencije, što zabrinjava i izaziva sumnju da je bilo zloupotreba.

"DRI je, između ostalog, utvrdila da isplate subvencija zarada lica sa invaliditetom, tokom 2020. godine, nijesu adekvatno pravdane. Uvidom u dio dokumentacije za pravdanje isplata subvencija zarada lica sa invaliditetom utvrđeno je da 'za isplate u iznosu od 211.395,75 eura ne postoji adekvatan dokaz na osnovu kojeg je izvršena isplata subvencije te da izdatak u iznosu od 18.117,45 eura nije dokumentovan, (postoji samo nalog za isplatu)'. Postupkom revizije je utvrđeno i da su 'pojedini poslodavci ostvarili subvencije zarada za zapošljavanje lica sa invaliditetom u iznosima na mjesečnom nivou za jedno lice i do 2,5 hiljade eura'", ističe Folić.

On je u današnjem obraćanju javnosti, istakao da je država poslodavcima isplatila više od 28,7 miliona eura po osnovu subvencija za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, za sedam godina od kada je ta mjera na snazi.

"U tom periodu, broj poslodavaca koji ostvaruju pravo na subvenciju zarade, povećan je gotovo 17 puta, dok je broj zaposlenih osoba sa invaliditetom uvećan 22 puta", saopštio je Folić, napominjući da zatečena statistika izuzetno brine i izaziva sumnju da je do alarmantnog porasta broja poslodavaca, koji ostvaruju ovo pravo, došlo usljed brojnih zloupotreba na koje je ukazala i Državna revizorska institucija (DRI).

Kako dodaje, to nije jedina nelogičnost. Revizija je utvrdila da su “pojedina lica ostvarivala visoke bruto zarade kod poslodavca, iako su pokrivala radna mjesta sa SSS”.

On je istakao da Zavod čini sve da prevaziđe problem kašnjenja subvencija zbog čega je i informisao nadležna ministarstva o nedostajućih dva miliona eura za isplatu subvencija.

Folić napominje da je u toku priprema novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom kao izmjene postojećeg Pravilnika o uslovima, kriterijumima i postupku ostvarivanja prava na subvencije, u dijelu utvrđivanja maksimalnog iznosa subvencija zarada koji se po ovom osnovu može ostvariti i isplatiti.

"Iz godine u godinu alarmantno raste broj poslodavaca koji koriste subvencije države na zarade ako zaposle OSI. U 2014, godini kada je Fond za profesionalnu rehabilitaciju ustanovljen kao nova organizaciona jedinica u okviru Zavoda, 71 poslodavac je ostvarivao pravo na subvenciju zarade za 89 osoba sa invaliditetom, za šta je utrošeno 357,6 hiljada eura. Četiri godine kasnije je 421 poslodavac ostvarivao ovo pravo za 660 OSI, za šta je utrošeno 2,7 miliona eura, a u 2019. 820 poslodavaca je ostvarilo pravo za 1,407 osoba sa invaliditetom, za šta je utrošeno 5,4 miliona eura. Takođe, 2020. pravo na subvenciju zarade iskoristio je 1.141 poslodavac za 2.040 OSI, za šta je utrošeno 9,2 miliona eura, a za prvih deset mjeseci ove godine tu mogućnost, je ostvarilo 1.180 poslodavaca za 1.943 zaposlena lica sa invaliditetom, za šta je utrošeno 7,9 miliona eura. Treba imati u vidu da je ovaj broj i veći, jer se broj koji sam saopštio odnosi samo na one poslodavce koji imaju aktivna rješenja o priznavanju prava na subvenciju zarade, kao i da je na čekanju veliki broj zahtjeva", saopštio je Folić.

Napominje da u ZZZCG žele da stvore uslove za veću implementaciju socijalnog modela u pristupu utvrđivanja invaliditeta i unaprijediti oblast profesionalne rehabilitacije, shodno međunarodnim standardima.

"Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, nalazi se 55.816 registrovanih nezaposlenih lica od kojih je čak 11.000 osoba sa invaliditetom što znači da je svaka peta nezaposlena osoba, sa evidencije, lice sa invaliditetom. Svakodnevno se Zavodu obraćaju brojni poslodavci, koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom, jer nijesu primili subvencije za zarade koje im sljeduju shodno Zakonu. Istovremeno Zavod bilježi konstantan rast broja zahtjeva za ostvarivanje prava na subvencije zarade. I ovom prilikom želim poručiti da Zavod saosjeća sa problemima osoba sa invaliditetom i učiniće sve da problem kašnjenja subvencija bude prevaziđen što prije", zaključio je Folić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније