Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

15. 11. 2021. 13:34 >> 13:39
2

RAONIĆ

Javni servis ne smije postati oruđe političkih elita

Javni servis više ne smije postati oruđe u rukama političkih ili određenih društvenih elita u cilju ostvarivanja neprincipijelnog uticaja na društveno-ekonomske tokove, kazao je generalni direktor Radio Televizije Crne Gore Boris Raonić. On je povodom 100 dana od stupanja na dužnost kazao da promjene koje su već vidljive i njihovo produbljivanje upravo i treba tome da posluže.

Raonić se oglasio na društvenim mrežama i gdje je predstavio neke od najvažnijih promjena koje je novi menadžment pokrenuo.

“Ovim želimo da ukažemo na obim i sadržaj reformskih procesa koji se dešavaju unutar Javnog servisa, jer ovo nisu konačni rezultati – već pokazatelj promjena i osnov za dalji rad. Ovi procesi i promjene koje nose sa sobom treba da s jedne strane dovrše proces transformacije javnog servisa u smislu efikasnosti i kvaliteta njegovog rada, a sa druge – u smislu njegove uloge u crnogorskom društvu”, kazao je Raonić.

On je promjene svrstao u programske, administrativne i one u smislu društvene odgovornosti.

Biće udvostručen broj sportskih prenosa 

Naveo je da je kroz umrežavanje redakcija TV, radija i portala – započet proces programskog ujednačavanja i jedinstvenog korišćenja resursa.

“Emisija Link je model kojim treba da krenemo”, kazao je on.

Kaže da je kroz kvalitetnije izvještavanje povećana gledanost/slušanost programa, kao i posjećenost portala i profila na društvenim mrežama, čime, kako je kazao, sve intenzivnije odgovaramo na potrebe novog doba komunikacija i važnost digitalnih platformi u cilju informisanja javnosti.

“Modernizovali smo programske planove, dobrim dijelom i zahvaljujući doprinosu zainteresovane javnosti, kroz otvorene kanale komunikacija. Otkupljena su tržišno dostupna prava za emitovanje nastupa nacionalnih reprezentacija, kao i uspostavljena saradnja sa sportskim savezima, tako da će u narednoj godini biti udvostručen prenosa u tom smislu”, kazao je generalni direktor RTCG.

Ističe da je obnovljena saradnja sa svim međunarodnim partnerima koji su zainteresovani za reforme Javnog servisa u Crnoj Gori i uspostavljena intezivna saradnju sa TV i regiona.

“Kroz osvježenu programsku, rukovodeću i novu uredničku strukturu započet je proces promjena same novinarske kulture unutar redakcija, kako bi se novinari u potpunosti relaksirali političkog, ili bilo kojeg drugog pritiska. Pa i od strane nas i menadzmenta.

Smanjen udio plata zapošljenih u ukupnom budžetu

Započet je proces unutrašnje racionalizacije, od kabineta Generalnog direktora do organizacionih cjelina.

“Istovremeno je smanjen udio plata zapošljenih u ukupnom budžetu, čime se otvara prostor za dalje investicije u infrastrukturu Javnog servisa", kazao je Raonić. . 

Dodaje da je otvoren proces revizije dosadašnjeg finansijskog poslovanja pozivom DRI. Istovremeno intenzivirane interne revizije i formiran revizorski odbor.

Raonić navodi da je skoro pa sređen registar pravnih propisa i unaprijeđeni su interni pravilnici, s ciljem da se u potpunosti uskladi funkcionisanje Javnog servisa sa pravnim propisima.

“Oni za koje nije bilo vremena bice odradjeni do kraja godine”, kazao je on.

Dodatno je unaprijeđena transparentnost rada Javnog servisa pozitivnim odgovorima na sve zahtjeve sa pristup informacijama.

“U sklopu šireg plana podrške zapošljenima u Javnom servisu - uspostavili smo kvalitetnu komunikaciju sa sindkalnim organizacijama, što je neophodan preduslov za dalje korake u optimizaciji Javnog servisa. Unaprijedili zaštitu kulturnih dobara u vlasništvu Javnog servisa. Isplatili smo nagomilani dug zbog pogresnog obračuna plata”, kazao je generalni direktor .

Započeta ekološka transformacija

Raonić je kazao da je započeta ekološka transformacija Javnog servisa kroz dogovoreni plan ugradnju solarnih panela, nabavku električnih automobila, reviziju energetske efikasnosti i smanjenu upotrebu papira na nivou cijele organizacije.

“Ovo su samo početne mjere koje ćemo integrisati u svakodnevni rad Javnog servisa, paralelno sa programskim fokusom na promociju ekoloških standarda i dobrih praksi”, kazao je on. 

Unaprijedili smo komunikaciju sa ključnim nacionalnim kulturnim institucijama i formalizovali saradnju sa CNP, Muzičkim centrom, CANU, Kinotektom, fakultetom, nadležnim Ministarstvom...

“Privodimo kraju pripreme za obilježavanje dva vrlo bitna jubileja 150 god novinarstva u Crnoj Gori i 80 godina rođenja Živka Nikolića. U sklopu tih aktivnosti zajedno ćemo raditi sa CANU, Univerzitetom Crne Gore i nadležnim ministarstvom”, istakao je Raonić.

Uposleni ce od nove godine ostvariti brojne benefite kroz zapocinjanje gradnje zgrade za zaposlene, bolju finanijsku situaciju u narednoj godini, vrtiću za djecu zaposlenih...

“A program, ono sto treba da bude krajnji rezultat - očekujte velike stvari od Nove godine”, zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније