Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 12. 2013. 20:59   >>  20:59

U 13 OPŠTINA

Stanovi za više od šest hiljada ljudi

Kroz Regionalni stambeni program za Crnu Goru biće obezbijeđen novac za rješavanje stambenog pitanja za više od šest hiljada ljudi, odnosno oko 1.187 domaćinstava koja spadaju u najranjivije kategorije, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako je saopšteno iz tog resora, u Parizu su danas održane sjednice Upravnog odbora i Skupštine donatora Fonda Regionalnog stambenog programa (RSP), na kojima je učestvovao ministar Predrag Bošković sa saradnicima.

Na Upravnom odboru su, kako je pojašnjeno, predstavljeni ostvareni rezultati četiri partnerske zemlje u cilju obezbjeđivanja trajnih rješenja i bezbjednosti u regionu, a resorni ministri predstavili su plan implementacije na nacionalnom nivou, pojedinačno u svakoj od zemalja.

„Kroz Regionalni stambeni program za Crnu Goru, predviđeno je obezbjeđivanje sredstava za rješavanje stambenog pitanja za 6.063 lica, odnosno 1.177 domaćinstava koja spadaju u najranjivije kategorije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se nacionalni stambeni projekat u Crnoj Gori sprovoditi u više od 13 crnogorskih opština,

„Do sada su , u cilju realizacije Regionalnog stambenog programa, opštine Nikšić, Pljevlja, Berane, Herceg Novi i Glavni Grad Podgorica opredijelile lokacije za izgradnju objekata za trajno rješavanje stambenih pitanja raseljenih i interno raseljenih koji borave u Crnoj Gori“, kazao je Bošković tokom svog izlaganja.

Iz Ministarstva su podsjetili da prvi Pilot Projekat- Nikšić, koji je Skupština donatora odobrila u martu, podrazumijeva izgradnju 62 stambene jedinice, čija je ukupna vrijednost oko 2,8 miliona eura.

Skupština donatora je u oktobru odobrila još dva projekta - izgradnja 120 stambenih jedinica na Kampu Konik, čija vrijednost iznosi oko 6,9 miliona eura, i projekat izgradnje Doma za stare u Pljevljima, čija je vrijednost oko 2,3 miliona.

„Na sjednicama upravljačkih tijela je zaključeno da će sredstva za prvi talas projekata biti prenešena na nacionalne račune do kraja prvog kvartala naredne godine, kada će predstavnici Evropske unije, u ime donator, posjetiti prva gradilišta u četiri partnerske zemlje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Upravni odbor RSP-a obaviješten da se u Fondu trenutno nalazi oko 67 miliona eura, i da se očekuje da u narednoj godini bude uplaćeno dodatnih 42 miliona.

„Taj bi iznos trebalo da bude dovoljan za finansiranje već odobrenih projekata, ali i da omogući partnerskim državama da predlože nove projekte za finansiranje u narednoj godini“, dodaje se u saopštenju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније