Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

16. 11. 2021. 13:57   >>  14:03

CGO I IA

Odustati od izmjena zakona bez analiza i učešća javnosti

Centar za građansko obrazovanje (CGO) izražava zabrinutost povodom namjere Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) da ukine procentualna izdavanja u budžetu koje su do sada imale određene institucije i organizacije. Posebno što tome nijesu prethodile nikakve konsultacije sa zainteresovanim stranama, kao i činjenica da je jedna od tih nezavisnih institucija kojima se ovako smanjuje bužet i Agencija za sprječavanje korupcije (ASK). Taj budžet, kako su ocijenili, može se označiti i kao osvetnički. I i Institutu alternativa ukazuju na ozbiljne manjkavosti donošenja izmjena zakona, a da prethodno nijesu urađene analize i konsultovane institucije kojih se to tiče.

Podsjećaju da je Prijedlogom Zakona o budžetu za 2022. Vlada postupila suprotno važećem Zakonu o sprječavanju korupcije, time što je ukinula garantovani iznos finansiranja od 0,2% iz tekućeg budžeta za ASK. Time Vlada direktno i sistemski dovodi u pitanje nezavisnost ASK-a.

"Ostaje da se vidi kako će se Skupština odnijeti prema ovom i da li će sa Vladom saučestvovati u urušavanju principa nezavisnosti ASK-a, a na koje su pozitivno mišljenje svojevremeno dali i eksperti Evropske komisije. CGO odavno ukazuje na nedostatnosti u radu ASK-a i izostanak proaktivnosti ove institucije. Takođe, predlagali smo određene izmjene Zakona o sprječavanju korupcije kako bi se rad ASK učinio funkcionalnijim i učinkovitijim. Umjesto jačanja ove institucije, MFSS, ali i čitava Vlada koje je usvojila Prijedlog Zakona o budžetu za 2022. ide u pravcu daljeg slabljenja ASK-a, a posljedično i ograničavanja mogućnosti da izraste u ključnu institucionalnu polugu u prevenciji i suzbijanju korupcije", ocijenili su u CGO.

To se svakako ne može postići planiranim smanjenjem budžeta, već, kako dodaju, osmišljenim izmjenama zakona koje će se odnositi na transparentan, otvoren i kompetitivan način izbora članova Savjeta i direktora, jačanje kadrovskih kapaciteta, uvođenje obaveznosti uvida u bankovne račune u zemlji i inostranstvu za javne funkcionere, i drugim važnim pitanjima koje obezbjeđuju mehanizme za sistemsko snaženje institucije.

"Ovim potezom Vlada pokazuje jedan oblik revanšizma prema svima koji joj nisu po volji, a taj revanšizam percipiraju i naši i građani i građanke u ogromnom procentu, o čemu svjedoče i nalazi iz novembarskog CG pulsa, a čime se krši i Sporazum tri lidera iz septembra 2020. Konačno, ovo sigurno neće sigurno unaprijediti lošu situaciju u realizaciji mjerila iz poglavlja 23 i 24 koja s odnose na vladavinu prava", zaključuju u ovoj NVO.

I u NVO Institut alternativa ukazuju na ozbiljnu manjkavost u zakonodavnom procesu koji vodi usvajanju predloga zakona.

"Učešće zainteresovanih institucija i organizacija su zanemareni u procesu usvajanja predloga zakona o veoma važnim pitanjima. Takva negativna praksa je posebno zabrinjavajuća, jer su usvojeni ili se planiraju usvojiti predlozi zakona o osjetljivim institucijama i sektorima u demokratskom društvu (Agencija za sprječavanje korupcije, javni servis - RTCG, fondovi za medije i nevladine organizacije i drugi). Najbolje rješenje je da Vlada odustane od svoje namjere da bez prethodnog postupka konsultacija nastavi odbranu ovih zakonskih predloga u Skupštini Crne Gore", smatraju u IA.

Ukoliko se to ne desi, napominju u saopštenju, nadležni odbori Skupštine Crne Gore, imaju posebnu obavezu da o ovim predlozima zakona otvore cjelovitu i kvalitetnu raspravu, koja će uključiti predstavnike svih zainteresovanih strana.

"Pitanje finansijske nezavisnosti ASK-a i drugih sličnih 'nadzornih' institucija (Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Državne revizorske institucije, institucije Ombudsmana, itd), treba razmotriti i ispitati sistemski, kako bi se zaštitila njihova nezavisnost, onemogućio negativan uticaj izvršne vlasti, ali i pronašlo funkcionalno rješenje njihovog finansiranja zasnovano na stvarnim potrebama. Pojedinačna rješenja, poput vladinog predloga za ASK, mogu samo pojačati sumnje da se ad hoc izmjenama zakona ugrožava njihova nezavisnost", naglašavaju u IA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније