Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

17. 11. 2021. 11:43 >> 11:44
1

CGO UPOZORAVA

Studenti zarobljeni u indeksu starih problema

Povodom Međunarodnog dana studenata, Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje na nepovoljan status studentske populacije, koja, kako kažu, ostaje na marginama javnih politika.

“Donosioci odluka bi u morali uložiti napore kako bi se obezbijedila stabilnija budućnost studentima, koji se sve češće, tokom ili po završetku studija, odlučuju na odlazak iz zemlje”, poručuju iz CGO-a.

Vlada Crne Gore, kako kažu, još uvijek nije usvojila prijedlog novog Zakona o visokom obrazovanju, kojim bi bili riješeni suštinski nedostaci u toj oblasti, posebno na nivou Univerziteta Crne Gore (UCG), koji već dugo ostaje u znaku negativnih praksi. 

Vlada, kako poručuju iz CGO-a, nije ušla ni u izmjenu drugih zakonskih rješenja, čime je onemogućena valorizacija diploma stečenih po modelu studija 3+2 na tržištu rada.

“Nedostatak praktične nastave, uz paralelnu obimnost teorijske, kao i zanemarivanje neformalnih vidova obrazovanja, ne osiguravaju sticanje primjenjivih znanja. Praktična nastava u trenutnoj formi ne ostvaruje svoju suštinu, jer se i dalje najčešće izvodi u prostorijama fakultetskih jedinica i od strane akademskog osoblja. Stoga je neophodno obogatiti njen program uvođenjem stručnjaka iz prakse koji bi, po mogućnosti izvan amfiteatra, dijelili vještine i znanja iz svog iskustva, uvezujući teoriju sa praktičnim vještinama”, poručuju iz CGO.

CGO ocjenjuje i kako Program stručnog osposobljavanja nije dovoljan mehanizam u izgradnji budućih stručnjaka.

“Iako konceptualno dobar, ne podliježe dovoljnim kontrolama kojima bi bile spriječene česte zloupotrebe od strane poslodavaca, koje se negativno odražavaju i na njegov kvalitet. U tom dijelu, sličan program morao bi biti uspostavljen još tokom samih studija, s obzirom da najveći broj svršenih studenata prvi susret sa praksom ostvaruje tek po završetku studija, što je prilično kasno”, kažu u CGO-u.

Nažalost, kako tvrde u CGO-u, UCG održava trend lošeg rangiranja na relevantnim međunarodnim listama, a zabrinjava i nedostatak interesovanja i aktuelnog rukovodstva da se kroz rješavanje problema na toj visokoškolskoj ustanovi otklone prepreke ka napretku.

CGO poručuje da je ovo rukovodstvo moralo uložiti i napor u osiguranju poštovanja načela transparetnosti rada, a što je izostalo.

“Neakademsko ponašanje zapošljenih nije zavrijedilo dovoljnu pažnju organa UCG-a. Tu se konstatuje  nedovoljna proaktivnost, ali i neažurnost u postupcima po prijavama spornih slučajeva, iako takvi slučajevi narušavaju ugled jedinog državnog univerziteta i osnažuju nepovjerenje studenata, koje je ionako na niskom nivou. Brojni problemi vidljivi su i u kadrovskim nedostacima na svim nivoima studija, a posebno na master studijama, što slabi kvalitet mentorske podrške studentima. Postoji jasna potreba i da se omogući rad sa studentima u manjim grupama”, poručuju iz CGO-a.

CGO je, kako kažu, ranije upozorio i na nedostatak kriterijuma za upis na drugu godinu studija onih studenata koji su prethodno stekli 240 ECTS kredita, a sada je uočljiva i neujednačena praksa na fakultetskim jedinicama.

“Na to UCG ostaje nijem, rizikujući sudske sporove, dok se nalazi u istom riziku i u odnosu na one studente koji su platili školarinu za jednogodišnje master studije, a kojima nije obezbijeđena online nastava tokom trajanja obustave tradicionalnih predavanja zbog pandemije COVID-19 virusa”, kažu u CGO-u.

Ističu i da zabrinjava što se studenti navikavaju na ove probleme, umjesto da se odupru i utiču na univerzitetsko rukovodstvo da ih rješava. 

“Studenti bi, s obzirom na dovoljnu procentualnu zastupljenost u najvišim organima UCG-a, morali biti glas koji će ukazivati i inicirati rješavanje već trajućih problema”, zaključuje se u saopštenju CGO-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније