Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 12. 2013. 09:12 >> 23:35
65

IMOVINA

Džomić: Sudovi priznaju MCP

Crnogorski sudovi, kroz svoje pravosnažne odluke, priznaju svojstvo Mitropolije crnogorsko primorske kao pravnog lica, za razliku od neodgovornih tipova koji negiraju njen pravni subjektivitet, kaže koordinator Pravnog savjeta MCP Srpske pravoslavne crkve, Velibor Džomić.

Džomić je, u razgovoru za Dnevne novine, kazao da MCP vodi pedesetak sudskih postupaka protiv države radi zaštite prava sveštenika i monaha u vezi sa njihovim boravkom, a predmet sudskog spora je i crkva na Ćipuru.

Neki sporovi su završeni, kaže, dok pojedini još traju. Ono što je bitno, crkva, kako tvrdi, nema privilegiju pred sudovima.

“Crkva je stranka kao i svaka druga. Ali, bitno je da se zna da crnogorski sudovi, kroz svoje pravosnažne odluke, priznaju svojstvo Mitropolije kao pravnog lica za razliku od neodgovornih tipova koji negiraju njen pravni subjektivitet. Inače, moj pravni stav je da se ne žalimo i da ne pokrećemo postupke kad nijesmo u pravu”, tvrdi Džomić.

Prema njegovim riječima, u činjenici da postoje sporovi ne vidi ništa senzacionalno, iako bi, kako kaže, bio srećniji da ih nema.

MCP vodi, između ostalog, i sudske postupke sa državom i u vezi sa Crkvom rođenja Presvete Bogorodice na Ćipuru i Crkve Svetog Dimitrija na Kruševcu.

“Zgranut sam količinom diletantizma onih koji su te postupke inicirali. Oni su pošli od netačne postavke da su te dvije crkve bile u svojini Kralja Nikole i da zbog toga navodno pripadaju državi. Da su stvarno bile, onda bismo mi to poštovali. Međutim, to nije tačno, jer je kralj Nikola u svom testamentu tačno nabrojao i svojim potomcima raspodijelio svoju imovinu“, istakao je Džomić.

Пратите нас на

Коментари65

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније