Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

18. 11. 2021. 09:51 >> 10:00
5

ZEKOVIĆ

"Sekulović da zaustavi samovolju u Mojkovcu"

Aktivista za ljudska prava i Generalni sekretar Crnogorskog helsinškog odbora Aleksandar Saša Zeković pozvao je ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da ne čuva leđa onima koji onemogućavaju građanima Mojkovca da nesmetano pristupe uslugama MUP-a koje se odnose na građanska prava i lične isprave.

“Obratilo mi se nekoliko građanina Mojkovca sa primjedbom da su onemogućeni  da nesmetano pristupe uslugama MUP-a. Na osnovu onog što mi je saopšteno, ali i na osnovu uvida u prijave koje su neki od njih podnijeli u tamošnjoj stanici policije, stekao sam utisak da grupa građana, koju čine aktivisti i lideri određenih političkih partija, otvoreno sprječava druge građane u ostvarivanju njihovih prava i potreba. U zemlji koja teži vladavini prava i ravnopravnosti građana takav pristup je nedopustiv i aktivisti nemaju pravo na samovolju i neograničenu slobodu samo zato što pripadaju partijama koji obrazuju aktuelnu Vladu Crne Gore “, kazao je Zeković.

Kaže da se juče obratio ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću i zatražio da zaustavi i obuzda samovolju i vrati ravnopravnost i vladavinu prava u Mojkovcu.

”Ministra Sekulovića sam pozvao pokaže da im ne čuva leđa, da je privržen vladavini prava ali da im i pomogne da razumiju da Ustav i zakoni Crne Gore jednako važe za sve i da sloboda i doživljaj vlasti, koju misle da imaju na državnom nivou, nijesu bez granica već su ograničene zakonima i slobodom i pravima drugih sa kojima žive u ovoj zemlji”, navodi se u saopštenju.

Njega posebno zabrinjava činjenica da policijski službenici nijesu reagovali, nego već dva dana tolerišu samovolju privatnih lica koja ograničavaju ustavna i zakonska prava građana i nadležnih institucija.

“Od policijskih službenika se očekuje da dosljedno primjenjuju svoja ovlašćenja i sprovode zakon”, navodi se u saopštenju.  

Situacija u Mojkovcu me je podsjetila na diskriminaciju Roma u Nikšiću, 2002. godine, kada su službenici lokalne samouprave samovoljno odlučili da im ograniče lična prava i pristup dokumentima zato što su pretpostavili njihovo političko opredjeljenje. Sproveli smo (Istraživači Fonda za humanitarno pravo) situaciono testiranje i uvjerili se u postojanje diskriminacije i samovoljnog ograničavanja prava drugih. Slično se danima ponavlja i u Mojkovcu. Grupa građana je osjetila da ima sposobnost i moć, koja izgleda dolazi pripadanjem vladajućim partijama, da pretpostavi tuđa politička uvjerenja i na osnovu toga ih ograniči i spriječi u ostvarivanju njihovih prava.

Situacija u Mojkovcu, kaže on, potvrđuje da naša zemlja ima ozbiljne probleme sa vladavinom prava.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava policije, i posebno državno tužilaštvo i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore šute, ne reaguju i ne zaustavljaju samovolju privatnih lica. Dosljedna primjena zakona neće dozvoliti da bilo koji pojedinac ostvari i dobije prava na koja nema pravo i koja mu ne pripadaju”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније