Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

19. 11. 2021. 10:06   >>  10:07 1

PROBLEMI U PJ KOLAŠIN

Fali inženjera, tehničara, čuvara šuma

U Područnoj jedinici Uprave za šume Kolašin, jedan od glavnih problema u radu je nedostatak stručnog kadra, kao i starosna struktura postojećeg inženjerskog kadra. Slična situacija je i sa šumarskim tehničarima i čuvarima šuma, što predstavlja veliko opterećenje za uspješno obavljanje radnih aktivnosti, istaknuto je na sastanku v.d. direktora Uprave za šume Srđana Pejovića i šefa Područne jedinice Kolašin Radovan Dabetić.

Dabetić je istakao da su kadrovi problem i u svim ostalim jedinicama Uprave.

"Ako se ima u vidu činjenica da jedan čuvar šuma u Kolašinu u prosjeku pokriva površinu između 5.000 i 7.000 hektara šuma i šumskog zemljišta, jasno je da se svi radni zadaci i zakonom predviđene obaveze ne mogu izvršavati na kvalitetan način. Fizički je nemoguće ispratiti toliku površinu. Međutim, i pored nepovoljne kadrovske strukture, stanje u ovoj Područnoj jedinici je generalno na zadovoljavajućem nivou, bez nekih nerješivih problema", naglasio je Dabetić.

Kako ističu u saopštenju Uprave za šume, osim kadrovskih problema i problema tehničke opremljenosti, Pejović je upoznat i sa aktuelnim problemom koji se odnosi na posječenu drvnu masu na trasi dalekovoda za potrebe Auto-puta Bar-Boljare, a koja je već tri mjeseca lagerovana na lokacijama u Mateševu i Planinici, u GJ “Rečinska Rijeka-Vranještica” i nije data na prodaju.

Konstatovano je da će PJ Kolašin u narednom periodu, u skladu sa sugestijama direktora i nadležnog Ministarstva, hitno dostaviti svu potrebnu dokumentaciju, koja se odnosi na sječu šume na trasi dalekovoda, kako bi ovaj problem bio riješen u što kraćem roku i kako bi se spriječilo propadanje drvne mase.

Pejović je zajedno sa šefom i inženjerima PJ Kolašin obišao pomenuti lager, kao i radove koji se izvode na izgradnji dijela ski staze koja spaja dva ski centra skijališta “Kolašin 1600” i “Kolašin 1450”.

Komisija koja je formirana od direktora Uprave za šume, u odlučivanju po zahtjevu 'Skijališta Crne Gore', a koji se odnosio na proširenje postojećeg šumskog puta u cilju korišćenja ski puta, nakon izlaska na teren, konstatovala je da se strogo vodi računa o poštovanju Prostornog plana posebne namjene Bjelasica i Komovi i izdatih dozvola za gradnju, u cilju očuvanja šuma i šumskog zemljišta na predmetnom području.

"Ono što je činjenica jeste da je, izgradnjom cjelokupne infrastrukture za potrebe turizma na planini Bjelasici, najveći teret podnijela šuma i šumsko zemljište, što nas dodatno obavezuje da taj prostor u narednom periodu u što većoj mjeri zaštitimo i svojim djelovanjem unaprijedimo. Direktor je poručio da će u narednom periodu, kroz reforme koje slijede, nastojati da problem nedostatka stručnog kadra bude riješen, a takođe i obnovljen vozni park, koji predstavlja ogroman problem za uspješno obavljanje radnih zadataka u svim Područnim jedinicama, zbog starosti i nedovoljnog broja postojećih vozila. Pohvalno je da u ovoj Područnoj jedinici nema uzurpacija državne imovine, i pored nedostatka radne snage, zbog čega i u narednom periodu treba uložiti dodatne napore kako bi se kolašinskim šumama gazdovalo na što kvalitetniji način", navodi se u saopštenju Uprave za šume.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније