Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

19. 11. 2021. 11:39 >> 11:51

INSTITUT ALTERNATIVA

Komisija za žalbe razriješena bez obrazloženja

Razrješenjem Komisije za žalbe, bez javno dostupnog obrazloženja, državni i lokalni službenici i kandidati za posao ostali su bez važnog mehanizma zaštite prava, ocijenili su u NVO Institut Alternativa.

Kako ističu u saopštenju, Komisija za žalbe je tijelo nadležno za razmatranje svih žalbi zaposlenih u organima državne i lokalne uprave, kao i kandidata koji se prijavljuju na oglase i konkurse koje ovi organi raspisuju. Vlada je razriješila svih pet članova početkom oktobra bez održavanja sjednice, a u međuvremenu, nijesu imenovani novi članovi Komisije.

"Za rezultat imamo situaciju da trenutno nema uslova za odlučivanje o žalbama, koje građani podnose ukoliko smatraju da su im povrijeđena prava prilikom zapošljavanja ili rada u javnoj upravi. Rješenje Vlade, dostupno u Službenom listu, ne sadrži obrazloženje, već upućuje na zakonske odredbe, koje, između ostalog, predviđaju da se članovi Komisije za žalbe mogu razriješiti zbog nesavjesnosti i nestručnosti u radu. Međutim, u nedavno sačinjenim izvještajima o funkcionisanju službeničkog sistema nijesu navedeni problemi u radu ove Komisije", objašnjavaju u IA.

Upornim izostavljanjem transparentnih obrazloženja o važnim odlukama, koje se tiču zapošljavanja i upravljanja učinkom u javnoj upravi, kako dodaju, Vlada se sve više udaljava od sopstvenih obećanja o meritokratiji i transparentnosti.

"Donošenjem rješenja bez odgovarajućih obrazloženja rizikuje se šteta po budžet, u izvjesnim sudskim sporovima. Nadležno ministarstvo je čekalo više od dvadeset dana da raspiše konkurs za izbor nove Komisije, koji je u toku. Dakle, da paradoks bude veći, rok odlučivanja Komisije za žalbe je 30 dana, a već više od mjesec dana ovo tijelo nije funkcionalno. Vlada je dužna da odgovori na pitanja zašto je prestao mandat ranijoj Komisiji za žalbe, i ko štiti prava zaposlenih u javnoj upravi i kandidata koji se javljaju na javne oglase i konkurse, koji su u toku", naglašavaju u saopštenju NVO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније