Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

19. 11. 2021. 16:15   >>  16:16

SRZENTIĆ-VAG

Podška OEBS-a u oblasti slobode medija

Saradnja Crne Gore i OEBS-a je na zadovoljavajućem nivou, ali postoji prostor za dalju saradnju u oblasti slobode medija ocijenjeno je na sastanku ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamare Srzentić i novoimenovane šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorke Dominik Vag.

Ministarka Srzentić je čestitala stupanje na dužnost ambasadorki Vag i upoznala je sa prioritetima u radu ovog resora, koji je orjentisan na građane, te vizijama digitalne transformacije i slobode medija.

"Ministarstvo radi na izradi Medijske strategije Vlade Crne Gore 2021-2025 i pratećih zakona u oblasti medija, kojima je predviđen poseban set mjera i reformi da medijsku scenu uskladimo sa potrebama i interesima građana, međunarodnim praksama koje se odnose na slobodu informisanja i slobodu govora, u cilju smanjenje govora mržnje, zaštitu novinara i drugih negativnih pojava u javnom prostoru", kazala je Srzentić.

Ona je podsjetila na značaj medijske pismenosti, podizanja svijesti, borbe protiv lažnih vijesti, kao i na unapređenju zaštite djece od govora mržnje na internetu i pozvala na dalju saradnju, posebno u dijelu razmjene iskustava u pomenutim oblastima.

Ambasadorka Vag i ministarka Srzentić razgovarale su o medijskoj situaciji u Crnoj Gori i, između ostalog, o porastu govora mržnje i pitanju bezbjednosti novinara.

"U Evropi smo sve više suočeni sa lažnim vijestima koje mogu da ugroze naše demokratije", kazala je ambasadorka Vag.

Ona je istakla da je Misija, na zahtjev Ministarstva, spremna da nastavi sa pružanjem podrške u razvijanju politika koje se bave slobodom medija u skladu sa međunarodnim standardima, kao i medijskom pismenošću.

Šefica Misije OEBS-a je dodala da Misija ostaje na raspolaganju da pruži stručnu i tehnološku podršku Ministarstvu u izradi i sprovođenju Medijske strategije. Na pitanje ministarke Srzentić, ambasadorka Vag je dala pregled podrške koju Misija pruža različitim Vladinim resorima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније