Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ Mina ]

20. 11. 2021. 22:02   >>  22:03

RADULOVIĆ U VILJNUSU

Nezavisni i društveno odgovorni mediji čuvari demokratije

Borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, smanjenjem polarizacije na javnoj sceni i jačom promocijom medijskih sloboda može se stvoriti efikasno demokratsko društvo otporno na autoritarne i nedemokratske pritiske, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je na konferenciji „Budućnost demokratije“ u Viljnusu, na kojoj učestvuje na poziv ministra vanjskih poslova Litvanije Gabrijeliusa Landsbergisa, naglasio da su jaki, nezavisni i društveno odgovorni mediji čuvari i stubovi demokratije.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, kazao da mediji mogu da odigraju tu uzvišenu ulogu koja im pripada u društvu, ne vodeći se isključivo tiražima i političkim preferencijama, već bezuslovno poštujući profesionalne standarde i etiku.

„Kao i snoseći odgovornost u borbi protiv govora mržnje, dezinformacija, diskriminacije i seksističkih stavova koji postaju sve prisutniji u javnom prostoru“, naveo je Radulović.

On je ocijenio da region, nažalost, nema dugu demokratsku tradiciju i da je za učvršćivanje njenih principa potrebno vrijeme koje mjerimo decenijama, dok je za urušavanje postignutog napretka potrebno vrlo malo.

„Proces demokratske tranzicije i konsolidacije traje. Ipak, proces evropske integracije, koji podrazumijeva reformske procese i usvajanje evropskih vrijednosti, uliva nam optimizam“, rekao je Radulović.

On je naglasio da ostvarenje punog demokratskog potencijala podrazumijeva aktivno učešće građana u javnim politikama, kao i njihovo slobodno iskazivanje mišljenja u svakodnevici i na izborima.

„Stav naših građana izrečen tokom istraživanja javnog mnjenja potvrdio je znatan porast podrške građana idejama Evropske unije (EU) – 74 odsto i NATO-u – 67 odsto“, naveo je Radulović.

Ta činjenica je, kako je kazao, jak motiv novoj crnogorskoj Vladi da se pored očuvanja i daljeg jačanja evropskog i evroatlantskog kursa, uhvati u koštac sa korupcijom i organizovanim kriminalom prema kojima se vodi politika nulte tolerancije.

„Nastavićemo da sprovodimo korake ka daljoj depolitizaciji javne administracije i uvođenju sistema zasnovanog na zaslugama“, poručio je Radulović.

Kako je naveo, ispunjavanjem mjerila iz pregovaračkih poglavlja, posebno 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, Crna Gora će ubrzati proces pristupanja EU.

Radulović je istakao da Crna Gora kroz taj proces i snažnu privrženost evropskim vrijednostima promoviše slobodu izražavanja, kao jedno od osnovnih prava.

On je naglasio da je fokus Vlade usmjeren na reformu medijskog zakonodavstva.

„Posebno je istakao namjeru izvršne vlasti da ulaganjem napora u rješavanje slučajeva napada na novinare dodatno unaprijedi zaštitu medijskih poslenika“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније