Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

21. 11. 2021. 14:22 >> 14:23
1

AKCIJA ZA SOCIJALNU PRAVDU

"ASK ispituje donaciju za izgradnju škole u Tološima"

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) pokrenula je prekršajni postupak protiv Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, jer nije dostavilo donaciju o izgradnji škole u Tološima, koju je nekoliko dana prije izbora nove Vlade zaključio tadašnji ministar prosvjete Damir Šehović sa kompanijom „Bemax“ iz Podgorice, saopšteno je danas iz Akcije za socijalnu pravdu. 

ASK je, kako senavodi,  postupila po inicijativi Akcije za socijalnu pravdu (ASP), koja je od institucije zadužene za sprječavanje korupcije tražila da se utvrdi da li je ugovor o donaciji zaključen na zakonit, objektivan i nepristrasan način, te da li na bilo koji način postoji narušavanje javnog interesa.

"Predmet ugovora o donaciji, za koji je „Bamax“ saopštio da je vrijedna sedam miliona eura, je izgradnja osnovne škole u Tološima sa salom za fizičko vaspitanje na dvije urbanističke parcele, koje su u svojini Vlade Crne Gore. Međutim, ugovor ne sadrži niti pravni osnov na bazi kojeg je zaključen, niti se u bilo kojem članu poziva na odluku Vlade Crne Gore, kojom odobrava da se na urbanističkim parcelama u Tološima, koje su u njenom vlasništvu, sagradi škola kroz donaciju „Bemaxa“. Takođe, ugovor ne sadrži cijenu, odnosno vrijednost donacije, pa ga sve to čini pravno upitnim i manjkavim aktom. Iako se njegov predmet odnosi na višemilionsku vrijednost, ugovor nema nikakvih zaštitnih klauzula", navode iz Akcije za socijalnu pravdu. 

Navodi se da će se precizan iznos donacije utvrditi posebnim aneksom na bazi specifikacija, predračuna i druge dokumentacije, koju ispostavi „Bemax“. ASP je ranije zatražila tu dokumentaciju od Ministarstva, ali još nije odgovoreno na zahtjeve.

ASK u obavještenju ASP-u podsjeća da je Zakonom o sprječavanju korupcije propisano da je organ vlasti dužan da do marta tekuće godine za prethodnu godinu dostavi Agenciji pisani izvještaj o primljenim sponzorstvima i donacijama sa kopijom dokumentacije.

Kako se pojašnjava, ukoliko ASK utvrdi da su primljena sponzorstva i donacije uticali ili mogli uticati na zakonitost, objektivnost i nepristrasnost rada organa vlasti, o tome daje mišljenje i obavještava nadležni organ vlasti radi preduzimanja mjera...

„S obzirom da nije dostavljena predmetna donacija, Agencija je pokrenula prekršajni postupak zbog nedostavljanja izvještaja o primljenim sponzorstvima i donacijama od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. O ishodu ćete biti obaviješteni“, precizira se u odgovoru ASK-a.




Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније