Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

22. 11. 2021. 21:41 >> 22:59
1

EMISIJA "NAGLAS"

"Novinarstvo ostalo u tragovima"

Analitičar medija i predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Duško Vuković kazao je, u emisiji "Naglas" na TVCG, da se jubilej - 150 godina novinarstva u Crnoj Gori, dočekuje u nepovoljnom ambijentu, dodajući da je u posljednjih 10-ak dana bilo sedam ili osam napada na novinare.

"To je mnogo i da se desilo u jednoj godini. To nimalo ne ohrabruje i ne obećava da ćemo u nekoj bližoj budućnosti imati atmosferu koja će pogodovati novinarstvu, medijima, slobodi govora... Mnogo je onih koji imaju šta da skrivaju, a novinarstvo je tu da dolazi do istina koje su u javnom interesu i onda imamo neminovan konflikt", ocijenio je Vuković.

Vuković smatra da je novinarstvo ostalo u tragovima.

"Sve dok ne izgradimo ozbiljno demokratsko društo, nezavisne institucije, dok se ne prepoznamo kao društvo i politička zajednica, mi ćemo plutati i sukobljavati se oko marginalnih ili nekoh ozbiljnih stvari", rekao je Vuković te dodao da je situacija problematična.

Vuković ističe da novinarstvo ne donosi novac.

"Na jednom malom tržištu, gdje neko ko hoće da bude izdavač ili osnivač medija, njemu je novinarstvo posljednje na agendi, zato što novinarstvo ne donosi novac, već propaganda i marketing. Ako vi vijest pretvorite u robu, onda to više nije novinarstvo", smatra Vuković.

Bivši urednik DN "Dan" i v.d. direktora RTNK Nikola Marković smatra da se svi problemi u medijima mogu riješiti ako novinari budu zaštićeni i slobodni u profesionalnom ambijentu.

"Već decenijama situacija nije takva. Posljednju godinu svjedočimo raznim napadima na naše kolege. Važno je da mi, kao poslenici javne riječi, uspijemo da svi zajedno damo valjan odgovor, bez obzira na to kojim redakcijama pripadamo, kakvi su naši svjetonazori ili uređivačke politike. Važno je da kao profesija pokušamo da damo zajednički odgovor. Jer, ako se mi, novinari, složimo, i budemo jedinstveni, onda će i nadležni državni organi i svi ostali u sistemu, morati da više brinu o zaštiti novinara i da rješavaju brojne nerasvijetljene slučajeve napada na novinare", istakao je Marković.

Marković smatra da je dobrim dijelom za eroziju novinarstva kriva vlast.

"Sadašnja nije mnogo uradila da stvari popravi, a bivša nije uradila ništa da to spriječi", ističe Marković. 

Kodeks novinara Crne Gore je dobar, kaže Marković, ali upozorava da ga se novinari slabo pridržavaju. 

Marković navodi da država ima mehanizme da potspiješi medije da poštuju Kodeks novinara.

"Dražava može zakonski da uredi da svaki mediji, koji se obaveže da će se pridržavati Kodeksa novinara, da ima nižu stopu poreza", kazao je Marković.

Novinar i publicista Budo Simonović smatra da je, kako kaže, nesretna, savremena tehnologija potpuno uništila pravo, istraživačko novinarstvo.

"Nema više pravih istraživača, novinara. Sve se svelo na sjedenje ispred kompjutera, traženje po internetu i kopiranje, krađa po malo. To su sve suve informacije koje ne čine novinu, odnosno ne mogu ni na koji način da zainteresuju mene kao čitaoca. Vidi se to i po tiražima novina, a i po onim drugim glasilima koja su kretala pa se gasila. Nema novinarstva bez života, dok novinari ne zagaze u život na pravi način", smatra Simonović.

Novinar i publicista Danilo Burzan kazao je da su neuporedive razlike između novinarstva nekada i danas.

"Svako vrijeme ima svoje. Sve se mijenja. Sve prolazi, novo dolazi. Žao mi je što, uopšte, doživljavam ovo kad je profesija u pitanju. Predaleko smo otišli. Nikako se, izgleda, ne možemo naći da dođemo k sebi, da se pomirimo. Iako tu svađe nema, nego samo različiti uređivački pristupi, različite politike, a profesija je jedna. Ne možemo se sukobljavati dalje u profesiji oko uzusa koji je čitav svijet ustanovio i koji imamo u našem Kodeksu novinara Crne Gore. Kodeks je ustav za profesiju i ne mogu da vjerujem da se već dvije decenije od kako su počele priče o samoregulaciji, ne možemo dogovoriti da imamo jedinstveno tumačenje Kodeksa", kazao je Burzan.

Javni servis mora uspostavljati standarde

Vuković je kazao da Javni servis ne treba da brine o finansiranju jer su sredstva obezbijeđena kroz Budžet Crne Gore.

"Za pare građana neko je mislio da može da bude televizija jednih, a ne i drugih. Volio bih da novi menadžment, za koji mi iz Medija centra sumnjamo da je došao na zakonit način, ne ponavlja greške onih prethodnih. RTCG bi kao mediji društva morao da uspostavlja standarde. On ne smije da pravi greške koji prave komercijalni mediji. Ne smije da ni u jednom trenutku prekrši ni jedno načelo Kodeksa, koji je, takođe, prihvatio", smatra Vuković i dodao da mora biti nezavisan od onih o kojim izvještava.

Marković smatra da Javni servis dijeli sudbinu društva.

"Kako se i nova vlast uči nekim pravilima, to se dešava i sa Javnim servisom. Važno je da ljudi u Javnom servisu moraju da shvate da su sad pod većom pažnjom i lupom javnosti. I od vas se očekuju što veći rezultati. Javnom servisu nije obaveza da bude najgledaniji. On mora da bude mjera stvari u novinarstvu", ocijenio je Marković.

Burzan ističe da je Javni servis u velikoj prednosti, dok veliki broj novinara, u privatnim medijima, kako kaže, mora da brine za egzistenciju.

"Ovdje je, ipak, jedna velika egzistencijalna sigurnost, plate redovne. Ta prednost bi morala da bude bolja odskočna daska za afirmaciju profesionalizma u odnosu na sve druge. Morati biti primjer drugima. Bojim se da i tu treba da bude proces, pa da vidimo rezultate koji se očekuju i da budu ono što je Javni servis", zaključio je Burzan.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније