Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

23. 11. 2021. 11:03 >> 11:11

PROJEKAT "PONOS SVUDA"

Predstavnici MO i VCG na seminaru o pravima LGBTIQ osoba

Petnaest zaposlenih Ministarstva odbrane i pripadnika Vojske Crne Gore pohađali su dvodnevni seminar o ljudskim i manjinskim pravima LGBTIQ osoba u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, seminar, koji je organizovao NVO Queer Montenegro, uz saradnju sa još dvije NVO, Juventas i Spectra, imao je za cilj da osobe zaposlene u sektoru odbrane upozna sa svim oblicima homofobije i ostalih vidova diskriminacije sa kojima se susrijeću pripadnici LGBTIQ populacije.

"Riječ je o strateškom pristupu ovoj temi, koji treba dugoročno da mijenja odnos svih segmenata društva prema LGBTIQ populaciji, da doprinese  razbijanju predrasuda kao polaznom temelju iz kojog proističu svi oblici netrpeljivosti, neshvatanja, neprihvatanja i, u krajnjem, do marginalizacije i nasilja nad pripadnicima ove populacije", navodi se u saopštenju.

Između ostalog, kako su kazali, na seminaru je bilo riječi o razlikovanju pola i roda, LGBTIQ identitetima, stereotipima i predrasudama vezanim za gejeve i lezbijke, kao i o transrodnim osobama.

"Razmatrani su i oblici dalje saradnje između Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore sa organizacijama koje se bave ljudskim pravima LGBTIQ osoba. Ovaj projekat, pod nazivom 'Ponos svuda: Strateški pristup ljudskim pravima LGBTIQ osoba u Crnoj Gori', podržali su Delegacija EU u Crnoj Gori i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Seminar je održan u Kolašinu", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније