Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

23. 11. 2021. 11:12 >> 11:13

PROJEKAT "NASTAVNIK ZA 21. VIJEK"

Školi u Nikšiću uručeni mikrobit računari

Osnovnoj školi "Luka Simonović" u Nikšiću svečano je uručena oprema za mikrobit uređaje koje je organizovano u okviru projekta "Nastavnik za 21. vijek", koji zajednički finansiraju Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Britanski savjet, a predstavlja dio šireg regionalnog programa "Škole za 21. vijek", koji finansira britanska vlada.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, svečanost je otvorila direktorica Britanskog savjeta, Vanja Madžgalj, a v.d. generalne direktorice Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i cjeloživotno obrazovanje, Marija Lalatović, britanska ambasadorka, Karen Medoks i gradonačelnik opštine Nikšić, Marko Kovačević, obratili su se prisutnima.

Među pozvanim gostima bili su direktori osnovnih škola iz Nikšića, Šavnika, Plužina i Žabljaka, koji su preuzeli vrijednu opremu.

U uvodnoj riječi, direktorica Britanskog savjeta, Vanja Madžgalj ukazala je na suštinu ova dva komplementarna projekta, a to je sposobnost učenika za razvoj inovacija. Istakla je da kreativnost i vještina rješavanja problema predstavljaju osnovu za razvoj inovacija i oni uključuju kako prepoznavanje problema, tako i tehnike osmišljavanja rješenja koje kombinuju primjenu jednostavnih tehnologija kao što je mikrobit.

Stoga, razvoj ovih vještina kod učenika u najranijem uzrastu predstavljaju snažnu osnovu za razvoj njihove kreativnosti i smisla za inovativnost u svim oblastima života. Timski rad na kome je baziran rad sa mikrobitom, kao i primjena znanja i različitih oblasti snažno i svestrano razvijaju mlade ljude, a posebno u domenu funkcionisanja novih tehnologija.

"Da bismo stvorili kreativnu radnu snagu budućnosti, moramo započeti rad na razvoju ideja, kreativnosti i inovativnosti u najranijem periodu, a to je upravo ono čime se bavi naš projekat „Nastavnik za 21. vijek“, koji je dio šireg programa "Škole za 21. vijek". Danas, u okviru ovog projekta, doniramo opremu školama koja će stvoriti uslove za još snažniji kreativni rad naših učenika i izradu kompleksnijih mikrobit projekata", objasnila je Madžgalj i podsjetila da se ovi programi u Crnoj Gori implementiraju već od 2017. godine, a trajaće do aprila naredne godine.

Ona je navela aktivnosti koje su se realizovale u okviru ovih programa, a neke od njih su: obuka kompletnog nastavnog kadra u osnovnim školama ( 5500 nastavnica i nastavnika razredne i predmetne nastave), dodjela preko 4000 mikrobit uređaja i preko 150 paketa dodatne opreme svim školama, formiranje tima od 38 trenera, niz priručnika i vodiča za nastavu kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja i drugih resursa. Urađena su i dva Moodle kursa koja će Britanski savjet trajno ustupiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta nakon završetka projekta.

Marija Lalatović, v.d. generalne direktorice Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i cjeloživotno obrazovanje, istakla je da ovaj projekat promoviše značaj digitalne kompetentnosti i upotrebe digitalnih tehnologija u školama, stvarajući snažnu osnovu za dalju transformaciju obrazovanja i dajući značajan doprinos digitalnoj strategiji crnogorskog obrazovnog sistema.

"Svjesni važnosti digitalne kompetentnosti za svakog pojedinca, za njegovo aktivno, kontinuirano i odgovorno učešće u društvu na svim nivoima, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta radiće na unaprjeđenju infrastrukturnih uslova u obrazovno-vaspitnim ustanovama, na razvoju sistema za samostalno onlajn učenje, korišćenje alata za onlajn kolaboraciju i primjenu ICT-a u nastavi. Radićemo i na unaprjeđenju Informacionog sistema obrazovanja, digitalizovanju svih procesa u obrazovanju koji se tiču administracije, na razvoju međuresorske saradnje sa svim ustanovama koje imaju registre, kao i na kreiranju niza novih elektronskih usluga", poručila je Lalatović, dodajući da je današnji događaj ujedno je i prilika da istaknemo da će Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, nastaviti da pruža podršku projektima koji doprinose poboljšanju obrazovnog sistema, razvoju mladih i njihovom osposobljavanju za život i rad u svijetu u kojem žive, sa znanjem i vještinama koji su im za to potrebni.

Britanska ambasadorka Karen Medoks je rekla da u britanskim školama vjeruju da djeci od malih nogu treba dati prostora da budu inovativna, da izraze svoje ideje i da postavljaju izazovna pitanja o tome kako stvari funkcionišu.

"To je upravo ono što naši programi „Škole za 21. vijek“ i „Nastavnici za 21. vijek” imaju za cilj. Ovi projekti pomažu djeci da razviju praktične vještine programiranja, a takođe i da prošire svoju sposobnost pronalaženja kreativnih rješenja i da razviju kritičko mišljenje", kazala je Medoks.

Ambasadorka Medoks je dodala i da žele da ovim projektom uključe više djevojčica u programiranje, da razbiju stereotipe koji postoje i da počnu sa izgradnjom buduće radne snage žena u tehnologiji.

"Ovo će povećati ukupne kapacitete Crne Gore u digitalnom sektoru. Ponosna sam što je britanska vlada odigrala ulogu u transformaciji crnogorskog obrazovanja. Koliko će ovo biti uspješno zavisi od toga koliko su dobro vaši nastavnici koristili ovu obuku i opremu, kao i od toga kako ćete vi, kao lideri, stvoriti pozitivno okruženje za podršku ovoj vrsti inovativnog učenja. Iz projekata koje danas imamo ovdje vidim da se to već primjenjuje u praksi", dodala je Medoks.

Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić se ovom prilikom se zahvalio Britanskom savjetu i Britanskoj ambasadi što djeca iz Nikšića imaju priliku da dobiju ovu korisnu i vrijednu donaciju koja će im omogućiti da unaprijede svoje znanje, steknu nova iskustva i vještine.

"Ovo je uspješan početak nove saradnje Opštine Nikšić sa Britanskom ambasadom i nadam se da ćemo u narednom periodu imati što više ovakvih i sličnih projekata", zaključio je Kovačević.

U nastavku programa učenici iz osnovnih škola „Braća Ribar", „Milija Nikčević”, „Olga Golović" i „Ratko Žarić" predstavili su svoje inovativne mikrobit projekte kojima rješavaju probleme u svojoj okolini kao što su pametni kontejner, automatizacija školskog zvona, kućni alarm i Mayday – komunikacija u urgentnim situacijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније