Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

25. 11. 2021. 10:37   >>  10:47

150 GODINA NOVINARSTVA

Jubilej povod da se unaprijedi medijski ambijent

U godini obilježavanja 150 godina novinarstva u Crnoj Gori i u susret 27. novembru, Danu Radio i Televizije Crne Gore (RTCG), Javni servis posebnu pažnju posvećuje tom jubileju i datumu.

"Veliki datum u istoriji crnogorskog novinarstva i sveobuhvatne kulturne baštine zavrjeđuje da se dodatno obilježi i podsjeti javnost na blistavu i dragocjenu tradiciju crnogorske žurnalistke. Simboličan povod za to je Dan RTCG, 27. novembar, kada obilježavamo 77 godina Radija i 57 godina Televizije Crne Gore", kazala je u Jutarnjem programu TVCG Aleksandra Sekulić Vojvodić, savjetnica za strateški razvoj RTCG.

Javni servis u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija, Univerzitetom Crne Gore, Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti i OEBS-om realizuje program obilježavanja 150 godina novinarstva, koji je počeo izložbom fotografija u Nacionalnoj biblioteci "Đurđe Crnojević".

Takođe, 27. novembra u 21 sat, na Prvom programu TVCG, biće prikazan film "150 godina novinarstva - juče danas, sjutra", u režiji Mirka Matovića, a urednice su Nataša Novović, Olivera Slavnić i Rada Brajović.

"Koncept filma je zasnovan na izjavama novinara različitih generacija i iz različitih medija i medijskih kuća. Cilj je bio obuhvatiti širi kontekst medijskog ambijenta u Crnoj Gori", kazala je Sekulić Vojvodić.

Kako bi obilježio vijek i po novinarstva u Crnoj Gori, Radio Crne Gore emituje serijal intervjua sa iskusnim poslenicima javne riječi. Oni govore o novinarstvu nekada, danas i sjutra, sa akcentom na slobodu govora, bezbjednost novinara, etički kodeks, samoregulaciju, medijsku pismenost i savremene izazove.

"Ovo je veliki datum i značajan povod da se razgovara o etici i razlici između onoga što zaista jeste novinarstvo i onogo što je novinarstvo svakog pojedinca što nešto objavi. Tu moramo praviti razliku i podučavati se na ranijim primjerima kako bi unaprijedili profesionalno novinarstvo i rad medija u Crnoj Gori", istakao je Mirsad Rastoder, urednik Kulturno-umjetničkog programa u Radiju Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније