Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 11. 2021. 18:21   >>  18:28 1

DRAGAN MITOV ĐUROVIĆ

"Istinitost i poštenje su temelj svega, pa i novinarstva"

Istinita riječ je kod "običnog" čovjeka, kazao je Dragan Mitov Đurović podsjećajući da su obični ljudi snaga svake države.

"Crnogorsko novinarstvo bi moralo da se probudi, da se svaki novinar zapita, čiji sam ja, jesam li svoj, govorim li istinu? Jer jednostavno, danas smo u ogromnoj šumi inforacija a malo je sadržaja kojima se može vjerovati", rekao je Đurović.

Mlađim kolegama koji čestito i iskreno žele da mijenjaju svijet, uz pomoć novinarastva, Đurović preporučuje da stvaraju sebe, čine sebe velikim i okupe se oko etičkog Kodeksa zato što promoviše moralnost, humanost, pravednost i istinitost.

"To je put da se novinarstvo odbarani od pozicije 'malaja' u rukama političara i drugih moćnika kojim mijenjaju svijet i sebi prilagođavaju", kazao je Đurović.

Novinar-dokumentarista i kulturni poslenik Dragan Mitov Đurović, rođen je 1951. godine u Danilovgradu. Za pola vijeka, koliko je u studiju Radio Titograda odnosno Radio-televiziji Crne Gore radio, bio je urednik,reporter i voditelj brojnih emisija.

Autor je 656 reportaža za radio, televiziju, novine, i više dokumentarnih filmova.Scenarista, reditelj i medijator više od 1000 različitih programa.

Objavljavio je knjige: "Panjega" - zbirka mudrosnih poruka, "Da nas san ne prevari" - zapaženi intervjui, zatim "Od Volujice do Podgorice" - kratka istorija Radio Televizije Crne Gore i (kao koautor) knjigu "Iz panjega bjelopavlićkih"- rječnik 9000 zaboravljenih riječi.

U štampi su mu knjige "Pogača od drača" i "Tako mi ljeba i soli" (priče i reportaže).

Dragan Mitov Đurović je osnivač i prvi predsjednik Društva crnogorskih novinara. Pokrenuo je i uređivao novine i časopise "Glas solidarnosti", "Grad", "Glasnik", "Danilovgradske novine", "Sindal".

Jedan je od osnivača i urednika Radio Kotora. Osnivač je kulturno-informativnog centra "Bijeli Pavle" u Danilovgradu i Crnogorskog festivala humora i satire i urednik humorističkog lista "Žuč".

Dobitnik je brojnih nagrada - od svjetskog festivala URTi u Parizu, preko festivala Jugoslovenske radio televizije u Ohridu, Beogradu, Somboru, Brezojevici, nagrada "Boško Pušonjić" i "Radovan Jablan" do nagrade za životno djelo Radio - Televizije Crne Gore i "Crnogorac" Društva crnogorskih novinara...

Generalni je sekretar Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore.

Sa Draganom Mitovim Đurovićem, razgovarao je Mirsad Rastoder. Komletan intervju možete poslušati sjutra od 9 sati i 30 minuta, na Radiju Crne Gore.

U godini obilježavanja 150 godina novinarstva, a u susret 27. novembru, Danu RTCG, Radio Crne Gore emituje serijal intervjua sa iskusnim poslenicima javne riječi. Oni govore o novinarstvu nekada, danas i sjutra, sa akcentom na slobodu govora, bezbjednost novinara, etički kodeks, samoregulaciju, medijsku pismenost i savremene izazove.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније