Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

29. 11. 2021. 11:51   >>  11:53

SKUP O IZRADI STRATEŠKOG DOKUMENTA

Prostorni plan CG da bude u skladu sa razvojem obnovljivih izvora energije

Prilikom izrade Prostornog plana Crne Gore mora se obezbijediti energetska sigurnost i rezervisati prostor za ključnu infrastrukturu, poput dalekovoda, hidroelektrana, solarnih i vjetroelektrana. Glavni izazovi na tom putu biće otvoreno tržište energije, kao i puna integracija obnovljivih izvora energije, zaključeno je na drugom konsultativnom sastanku na izradi Koncepta Prostornog plana Crne Gore, koji je održalo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa stručnjacima iz oblasti energetike.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović je kazao da je energetika, poput saobraćaja, pokretač razvoja Crne Gore, ali u isto vrijeme, energetski razvoj, mora da prati i zaštita životne sredine.

Kako navode u saopštenju Ministarstva, obrađivač Plana u oblasti energetike Zoran Miljanić naveo je da je u periodu trajanja Plana, do 2040. godine neophodno obezbijediti sigurnost snabdijevanja energijom, razvoj konkurentog tržišta i održivi energetski razvoj.

Prof. Branko Radulović, koji je sastanku pristustvovao kao stručnjak iz oblasti privrednog razvoja, poručio je da se mora imati vizija, da se napravi plan koji će biti održiv, ali i ekonomski isplativ.

"Nadam se da će, na kraju, predlog Plana izglasati 81 poslanik, jer nam je to jedan od najvažnijih strateških dokumenata“, poručio je Radulović.

Kada je u pitanju oblast elektrokomunikacija, glavni zaključak sa sastanka je da infrastruktura mora biti dostupna u cijeloj Crnoj Gori, jer nam je pandemija COVID-19 pokazala značaj novih trendova u poslovanju i digitalne tranzicije.

Svetlana Jovanović, rukovodilac izrade Prostornog plana CG predstavila je strateške ciljeve za rudarstvo, mineralne sirovine, ugljovodonike, i navela važnost razumne eksploatacije mineralnih sirovina, kako bi se riješio konflikt između eksploatacije i zaštite životne sredine. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, EPCG-a, CEDIS-a, CGES-a, Inženjerske komore, Uprave za ugljovodonike, profesori Elektrotehničkog fakulteta, kao i predstavnici MEPG-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније