Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

29. 11. 2021. 20:58   >>  20:59

NAGRADA U PARIZU

Crnogorski kuvar nazvali remek djelom

Francuska fondacija "The Gourmand Awards" uručila je danas u Parizu nagradu Regionalnoj razvojnoj agenciji (RDA) za Bjelasicu, Komove i Prokletije za publikaciju "Gorska trpeza", koja predstavlja zbirku recepata sa sjevera Crne Gore.

Kuvar "Gorska trpeza" osvojio je prvo mjesto u kategoriji "Gastro turizam", a drugo u kategoriji "Najbolji među najboljima na cijelom svijetu".

Direktorica RDA Jelena Krivčević kazala je za Portal RTCG da je ovo prvi put da Crna Gora učestvuje na ovakvom takmičenju, pa je samim tim nagrada još značajnija.

"Kuvar su nazvali remek djelom. Riječ je o zbirci tradicionalnih planinskih jela iz Crne Gore i uz svako jelo ide i priča. To je u suštini uvod u kulturu jednog naroda kroz tradicionalnu hranu. U tom smisli, njima je to bilo jako zanimljivo", kazala je Krivčević.

Kuvar "Gastro trpeza" je prethodna četiri mjeseca bio dio postavke u muzeju Alfreda Nobela u Švedskoj, na temu svjetskog kulinarskog nasljeđa.

Kuvar je rađen kroz dva projekta - prekograničnog program Evropske Unije Crna Gora - Albanija i projekta Svjetska agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Evrospka banka za obnovu i razvoj (EBRD)

Jela predstavljena u toj publikaciji mogu se probati u domaćinstvima na gastro ruti i u restoranima i hotelima koji su svoje kuvare obučili za pripremu ovih jela, a spisak ćete naći na sajtu montegastro.me.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније