Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R. [ Mina ]

01. 12. 2021. 21:41 >> 21:53

ROGAMI

Rekonstruisane skladišne zgrade i stražarnica u magacinu

Stražarnica i dvije skladišne zgrade u magacinu u Rogamima, u kojem se čuvaju materijalno-tehnička sredstva značajna za sistem zaštite i spašavanja i Upravu policije, adaptirani su u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i standardima, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz tog Vladinog resora kazali su da su skladišne zgrade i stražarnica rekonstruisani uz finansijsku pomoć Vlade Njemačke, kroz regionalni projekat koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

“Crna Gora doprinosi povećanju sigurnosti i bezbjednosti skladištenja naoružanja i neeksplodiranih ubojnih sredstava, i u narednom periodu ostaće posvećena toj temi”, poručeno je na primopredaji.

Vršilac dužnosti generalnog direktora za zaštitu i spašavanje u MUP-u, Miodrag Bešović, istakao je da je magacin Rogami vrlo važan resurs tog resora.

„Ovdje se skladište materijalno-tehnička sredstva značajna za sistem zaštite i spašavanja, ali i za Upravu policije, pa stoga sa posebnom pažnjom pristupamo održavanju njene profesionalne funkcionalnosti“, naglasio je Bešović.

On je kazao da službenici Odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) godišnje prikupe oko 15 tona NUS-a, a nekada i više, tako da se tim i sličnim ulaganjima značajno povećavaju kapaciteti za skladištenje NUS-a uz najsavremenije mjere bezbjednosti.

Programski menadžer u UNDP-u, Gordan Ivanović, istakao je da se projektom, koji sprovode uz finansijsku podršku Njemačke, dodatno unapređuje bezbjednost skladišta za lako i malokalibarsko oružje u Rogamima.

„Stražarnica i dvije skladišne zgrade u magacinu Rogami adaptirani su u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i standardima“, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, projekat predstavlja direktan doprinos bezbjednosti Crne Gore i regiona, jer omogućava da značajne količine lakog i oružja malog kalibra budu adekvatno obezbijeđene.

„U saradnji sa MUP-om, UNDP u Crnoj Gori i UNDP SEESAC već više od deceniju podržavaju državu u jačanju i sprovođenju politike kontrole naoružanja”, naveo je Ivanović.

Prvi sekretar u Ambasadi Njemačke Thomas Meindl rekao je da ta država nastavlja da podržava sprovođenje Regionalne mape puta za rješavanje problema proliferacije i posjedovanja ilegalnog malokalibarskog oružja i municije.

Iz MUP-a su kazali da je projekat adaptacije skladišta Rogami dio regionalnog, koji je uspostavljen u martu 2019. godine kroz namjenski doprinos Njemačke od 5,5 miliona eura Programu UNDP-a.

Cilj tog programa je, kako su rekli, da doprinese koordinisanom pristupu u implementaciji Mape puta za kontrolu malokalibarskog i lakog oružja i municije na Zapadnom Balkanu.

Navodi se da projekat nadogradnje skladišta Rogami podržava Crnu Goru, prvenstveno MUP, u unapređenju bezbjednosti i sigurnosti centralnog skladišta u skladu sa međunarodnim standardima i najboljom praksom.

„Poboljšanje sigurnosti zaliha oružja i municije u skladištu kroz nadogradnju lokacije za skladištenje Rogami u skladu je sa strategijom i akcionim planom za subijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i municijom u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Projekat, kako je saopšteno, direktno doprinosi lokalnoj i regionalnoj sigurnosti, osiguravajući da značajne količine skladištenog oružja i municije za koje je odgovoran MUP budu bezbjedne i evidentirane.

„On doprinosi ispunjavanju ciljeva postavljenih regionalnom Mapom puta za Zapadni Balkan, među kojima je smanjenje rizika od nekontrolisane proliferacije na lokalnom i regionalnom nivou, kao i rizik od nekontrolisanih eksplozija“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније