Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

02. 12. 2021. 06:41   >>  06:42 1

RADULOVIĆ ZA PORTAL

CG da se ugleda na iskustvo SAD i Italije

Oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću u krivičnom postupku predstavlja osnovni model oduzimanja, ali taj model u brojnim slučajevima ne omogućava da se imovina stečena kriminalom oduzme, rekao je za Portal RTCG advokat Veselin Radulović. On je naglasio da postoje slučajevi kada nije moguće pokrenuti ili nastaviti krivični postupak, ali da ipak ostaje visok stepen sumnje da određena imovina ima nezakonito porijeklo.

"Zato je opravdano uvođenje tzv. građanskog oduzimanja u parničnom postupku koje treba da bude mjera supsidijernog karaktera. Uporedna iskustva pokazuju da su ovi, tzv. in rem postupci, u mnogim slučajevima najefikasniji način borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ovaj model prilično je zastupljen u SAD, dok u Italiji postoji već više od 50 godina", naglasio je Radulović.

Kako je podvukao, ovaj model postoji i u pravnim sistemima Velike Britanije, Irske, Holandije, Australije i Kanade.

"Ono što može biti problem kada se radi o aktuelnom nacrtu zakona jeste da se omogućava široka primjena ovog modela, pa i u slučajevima gdje to nije opravdano i proporcionalno i gdje se provjera zakonitosti i oduzimanje imovine može uspješno sprovesti i sa već dostupnim mehanizmima. Tako postoji opasnost da primjena i ovog zakona zaobiđe one zbog kojih je opravdano njegovo donošenje, a da se statistika popunjava slučajevima koje nemaju nikakve veze sa korupcijom i organizovanim kriminalom", rekao je Radulović

On smatra da institucija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa nema stručnih kapaciteta da se odmah uključi u ovako složene postupke i da kvaliteno zastupa državu u parnicama za oduzimanje imovine, pa postoji opasnost i da se takvi postupci okončaju neuspješno.

"U svakom slučaju, smatram da ovaj model treba da bude usmjeren prema akterima korupcije i organizovanog kriminala, odnosno prema oduzimanju njihove imovine i da treba stvoriti kadrovske i sve druge uslove i pretpostavke da se on uspješno primijeni u praksi", zakljućio je Radulović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније