Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

02. 12. 2021. 16:53 >> 16:54

RADULOVIĆ

Dijalog neophodan za rješavanje složenih bezbjednosnih izazova

Iskreni dijalog i politička volja za kompomisom suštinski su važni kako bi Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju imala neophodnu snagu za rješavanje složenih izazova, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvujući na 28. zasijedanju Ministarskog savjeta OEBS-a u Stokholmu, u čijem su fokusu rastuće tenzije i pogoršavajuća bezbjednosna situacija u regionu OEBS-a, zloupotrebe ljudskih prava i sloboda, kao i teško postizanje konsenzusa između država učesnica.

Kompromisi, kako je tokom sesije naglasio šef crnogorske diplomatije, nijesu mogući kada su u pitanju vrijednosti OEBS-a i poštovanje međunarodnog prava.

"Svi moramo pokazati odgovorno ponašanje i jednaku predanost dogovorenim normama i načelima, koje predstavljaju temelj održive evropske bezbjednosti, naročito u vrijeme pandemije i izazova poput situacije u Avganistanu, na koju ne možemo ostati nijemi", naglasio je Radulović.

Kako je istaknuto u saopštenju MVP-a, upravo su razvoj situacije u Avganistanu, te uticaji humanitarne i ekonomske krize na OEBS-ov region bili tema radnog ručka u okviru Ministarskog savjeta.

Radulović je istakao značaj uloge OEBS-a da, kroz svoj specifični mandat i sveobuhvatni pristup, doprinese međunarodnim naporima u suočavanju s ovim izazovima. Takođe, upoznao je sa finansijskim doprinosom Crne Gore UN-u za saniranje humanitarne situacije u Avganistanu, kao i spremnosti Vlade Crne Gore da razmotri model prihvata ograničenog broja izbjeglica.

Naglasivši da je Crna Gora na početku humanitarne krize podržala inicijativu međunarodne zajednice kojom se traži da se svima koji žele da napuste Avganistan to i omogući, pridružila se saveznicama u ocjeni da narod Avganistana zaslužuje da živi u sigurnom okruženju, uz puno poštovanje ljudskih prava.

Ministar je naglasio da su dio vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi, te da OEBS smatramo važnim strateškim partnerom u postizanju cilja da Zapadni Balkan u budućnosti predstavlja stabilnu i prosperitetnu regiju. Govoreći o osnaživanju Organizacije, iskazao je uvjerenje da je to neophodno kako bi OEBS ostao učinkovit i relevantan, uz poruku da će Crna Gora ostati privržena njegovim osnovnim načelima i vrijednostima, te nastaviti da bude pouzdan partner u napretku njenog rada u sve tri dimenzije.

Uoči održavanja ministarskog sastanka, švedska ministarka vanjskih poslova Ana Linde je priredila radnu večeru na kojoj su razmjenjena mišljenja o sveobuhvatnoj bezbjednosti, efikasnosti OEBS-a i rješavanju konflikata.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније