Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

03. 12. 2021. 13:14 >> 13:16

MIF

Uspostaviće bazu podataka osoba sa invaliditetom

U Crnoj Gori biće uspostavljena jedinstvene baze podataka Osoba sa invaliditetom (OSI), kazali su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz tog resora su ocijenili da je projekat “Jedinstveno tijelo vještačenja”, koji sprovode u saradnji sa UNDP-em, jedan od najznačajnijih u cilju unapređenja položaja OSI.

"Cilj reforme je uspostavljanje jedinstvenog tijela za utvrđivanje invaliditeta i jedinstvenih nacionalnih kriterijuma, odnosno metodologije za utvrđivanje invaliditeta", kazali su iz Ministarstva.

Oni su naveli da je riječ o kompleksnom reformskom poduhvatu koji uključuje pet resora iz domena socijalne zaštite, zapošljavanja, penzijsko invalidske i boračke zaštite, kao i prosvjete.

Iz Ministarstva su kazali da od sistema utvrđivanja invaliditeta direktno zavisi korišćenje raznih prava za oko 50 hiljada građana i njihovih porodica, dodajući da će OSI, uspostavljanjem novog sistema, pravednije i lakše ostvarivati prava.

“Reformom treba da se suspenduje oko 30 postojećih komisija i uspostavi jedinstveno tijelo, odnosno Zavod, koje bi vještačilo po novoj, jedinstvenoj, nacionalnoj metodologiji za sve resore”, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, planirano je da Zavod za jedinstveno vještačenje invaliditeta bude uspostavljen 2023. godine.

“Nakon toga, OSI neće morati da se suočavaju sa procjenom invalidnosti kroz 30 različitih komisija za iste dijagnoze, a da pri tome dobiju različite stavove. Na kraju projekta, biće uspostavljena Jedinstvena baza podataka OSI”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su poručili da posvećeno i odgovorno rade na unaprjeđenju kvaliteta života te kategorije stanovništva.

“OSI moraju imati kvalitetan pristup zadovoljavanju zdravstvenih, edukativnih, socijalnih i ostalih potreba, to je obaveza i cijelog društva i Vlade”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da se OSI još suočavaju sa nekim oblikom diskriminacije u državi.

Kako su dodali, cilj im je da, u narednom periodu, obezbijede djeci i osobama sa invaliditetom podršku za samostalan život u zajednici, odnosno pristup svim uslugama socijalne i dječje zaštite.

“Na taj način, osobe sa invaliditetom bi ostale u svojoj porodici i zajednici, a ne segrerirane od društva”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su najavili da planiraju usvajanje Strategije za deinstitucionalizaciju u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su podsjetili da, prema podacima sa popisa iz 2011, u Crnoj Gori 11 odsto stanovnika, njih 68.064, ima smetnje pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog dugotrajne bolesti, invaliditeta ili starosti.

“Akitvno ćemo raditi da omogućimo osobama sa invaliditetom i fizičku pristupačnost centrima za socijalni rad i drugim javnim ustanovama socijalne i dječje zaštite”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su kazali da je za taj projekat opredijeljeno 650 hiljada EUR, od Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.

Kako su kazali, u prva tri kvartala ove godine, projektant je izvršio prva snimanja na terenu, dao procjenu troškova za adaptaciju i završio izradu glavnog projekta.

“U ovom kvartalu je završena revizija glavnog projekta za svih 19 objekata i trenutno smo u fazi pokretanja tendera za izvođenje radova”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da će se, ovim projektom, u značajnoj mjeri poboljšati pristup javnim ustanovama socijalne i dječje zaštite za OSI.

Iz Ministarstva su pozvali javnost da, zajedničkim snagama, obezbijede da OSI budu punopravni građani crnogorskog društva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније