Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 12. 2013. 10:42 >> 10:48
5

PORUKA STRUKE

Arheološke predmete vratiti Crnoj Gori

Od posjete premijera Mila Đukanovića Srbiji, Budvanski liberali očekuju pokretanje procedure za povraćaj arheoloških predmeta iz nekropole otkrivene izgradnjom hotela "Avala", koje su odnijeli Karađorđevići.

Za istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova taj zahtjev je apsolutno opravdan.

"Evidentno je da se u Narodnom  muzeju u Beogradu, i ne samo tamo nego i u Zagrebu i u Splitu nalaze pojedini predmeti sa budvanske nekropole. Tu ima i zlatnog nakita i kermike i predmeta od stakla, međutim smatram mogućim da same institucije vrate te predmete koji pripadaju našoj državi odnosno Budvi", kazao je Čilikov za radio Antena M.

Na drugoj strani, s pravnog aspekta, advokat Zdravko Begović smatra da bi to bilo izvodljivo.

"Da se dvojica najuticajnijih ljudi iz Crne Gore i Srbije dogovore i da se to vrati Crnoj Gori. U protivnom pozivanje na bilo kakav pravni osnov ostala bi samo prazna priča na papiru i ne bi se ništa moglo napraviti mimo toga. Međutim plašim se da bi se onda mogla napraviti jedna situacija i da se eventualno pojavi potreba nekog u Srbiji da traži eventualno neke stvari koje su ostale u Crnoj Gori, a gdje je država vlasnik tih relikvija", kazao je Begović.

Podsjetimo budvanski Liberali su tražili da Đukanović u svoju delegaciju uključi i ministra kulture Branislava Mićunovića koji bi pred nadležnim ministarstvom Srbije pokrenuo proceduru za vraćanje umjetničkog blaga odnijetog iz nekropole u Budvi.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније