Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ B.B. ]

03. 12. 2021. 20:31 >> 20:32

SEKULOVIĆ

Razvojem nacionalnih centara protiv neregularnih migracija

Razvojem nacionalnih koordinacionih centara širom regiona, države se mogu izboriti sa negativnim aspektima migracija, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kazali su da je Sekulović učestvovao na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova Evropska unija (EU) – Zapadni Balkan, na Brdu pri Kranju u okviru slovenačkog predsjedavanja.

Kako je saopšteno iz MUP-a, na Forumu su se ministri upoznali sa poteškoćama i preprekama u jačanju upravljanja migracijama, azilom i granicama, ali i borbi protiv terorizma, ekstremizma i radikalizacije i borbi protiv organizovanog kriminala.

Kako se navodi, ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleša Hojsa i evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije, Ilva Johanson, ukazali su na značaj saradnje i partnerskog odnosa EU sa zemljama Zapadnog Balkana.

“Naročito po pitanju neregularnih migracija i u tom kontekstu borbe protiv krijumčarenja migranata, povratka migranata u zemlje porijekla”, kaže se u saopštenju MUP-a.

Sekulović je, kako se navodi, ukazao kako samo razvojem interoperabilnih sistema za identifikaciju i registraciju mješovitih migratornih tokova, kao i nacionalnih koordinacionih centara širom regiona se može izboriti sa negativnim aspektima migracija.

“I da ni u jednom trenutku ne treba izgubiti iz vida komponentu humanosti kada je u pitanju prijem ovih lica jer to predstavlja temelje EU i jednu od osnovnih vrijednosti na kojima počiva”, rekao je on.

Sekulović je ocijenio da se mora imati u vidu i bezbjednosna dimenzija i rizici te pojave.

U diskusiji je, kako se navodi, bilo riječi i o implementaciji Zajedničkog Akcionog Plana za borbu protiv terorizma sa osvrtom na napredak i nedostatke ali i izazove i prijetnje sa kojim se susreću sve zemlje kada je u pitanju terorizam.

Sekulović je istakao kako smatra neophodnim da se na nivou regiona ili pak pojedinačno u zemljama Zapadnog Balkana sačini Strategija borbe protiv govora mržnje.

“Upravo je to direktni uzročnik svih tenzija u našim društvima, samo u različitim pojavnim oblicima koji ne dozvoljava da krenemo punom brzinom naprijed”, rekao je Sekulović.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, Sekulović je rekao da zajednički istražni timovi sačinjeni od predstavnika relevantnih institucija zemalja regiona i evropskih agencija poput FRONTEX-a i EUROPOL-a predstavljaju ključ uspjeha u tom segmentu a naročito u borbi protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima, drogom i oružjem.

Iz MUP-a su kazali da djelovanje koje počiva na jakoj međudržavnoj, regionalnoj saradnji i međusobnom povjerenju sa evropskim agencijama i partnerskim službama i u budućnosti treba da bude u fokusu Crne Gore.

”MUP i Uprava policije zaista na tome posvećeno rade jer gradimo povjerenje”, navode se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније