Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 12. 2013. 11:17 >> 11:16

BORBA PROTIV KORUPCIJE

FZD: Kampanje brojne, rezultati mali

Međunarodni dan borbe protiv korupcije Crna Gora je dočekala sa krajnje lošim rezultatima na ovom polju, ocijenila je nevladina organizacija Forum za demokratiju.

"Veliki novac je utrošen na kampanje radi suzbijanja korupcije, ali se uvijek naglašava da su građani Crne Gore glavni mehanizam u borbi umesto državnih institucija koje u svom opisu posla moraju da se bave, istražuju i procesuiraju predmete koji se tiču korupcije", poručuju iz Foruma za demokratiju.

Crna Gora, kako navode, uprkos svim sugestijama i finansijskim sredstvima iz međunarodne zajednice nema adekvatan, a prije svega efikasan institucionalni mehanizam za borbu protiv korupcije.

Navode da zabrinjava to što se u posljednje vrijeme veliki broj indicija o zloupotrebi službenog položaja ne procesuira ili šta više ne smatra oblikom korupcije.

"Takav je slučaj sa Aferom Snimak koja uprkos dokazima i jasnim izjavama određenih pojedinaca koje su obavljali značajne funkcije u državnoj upravi nije rezultirala nikakvim vidom krivične, političke ili moralne odgovornosti, već se ti pojedinci danas nalaze u Parlamentu. Crna Gora će u procesu evrointegracija doći do momenta kada će se politička volja za borbu protiv korupcija iz deklarativne sfere morati prebaciti na suštinsku ravan", poručuju iz NVO Forum za demokratiju.

Kažu da imamo malu dozu političke volje za rješavanje ovog pitanja.

"Bez obzira na brojne pohvale iz EU o napretku Crne Gore, u ovoj oblasti u posljednje vrijeme itekako kaskamo u odnosu na Srbiju koja je formalno iza nas u procesu evrointegracija", poručuju iz Foruma za demokratiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније