Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

04. 12. 2021. 16:34 >> 16:49
1

NOVI SPORAZUM

Crnogorski računi u Švajcarskoj više neće biti tajni

Federalni savjet Švajcarske pokreće konsultacije o automatskoj razmjeni informacija o finansijskim računima sa 12 partnerskih država, uključujući Crnu Goru. To je zvanično saopšteno iz Federalnog savjeta Švajcarske, uz napomenu da su posvećeni poštovanju međunarodnih standarda transparentnosti. Konsultacije o novom sporazumu sa Crnom Gorom trajaće do marta 2022.godine. 

"Tokom sastanka 3. decembra 2021.godine, Federalni savjet Švajcarske pokrenuo je konsultacije o uvođenju automatske razmjene informacija o finansijskim računima (AEOI) sa još 12 država i teritorija. Planirano je da AEOI stupi na snagu 1. januara 2023. godine, a prva razmjena podataka bi trebalo da se desi 2024. godine. Širenjem svoje mreže AEOI, Švajcarska ponovo potvrđuje svoju posvećenost poštovanju međunarodnih standarda", navodi se u saopštenju na sajtu švajcarske vlade. 

Kako se navodi, jačanje integriteta i transparentnosti finansijskog sistema i borba protiv nedozvoljenih finansijskih tokova dio su politike Federalnog savjeta kada je u pitanju finansijsko tržište. 

"Ovo bi trebalo da obezbijedi da švajcarski finansijski centar ostane vodeći u svijetu, moderan i globalno aktivan. Uvođenjem automatske razmjene informacija sa tržištima u nastajanju i ekonomijama u razvoju, Švajcarska je posvećena međunarodnim standardima u borbi protiv finansijskog kriminala, utaje poreza, pranja novca i korupcije", ističe se u saopštenju. 

U tom kontekstu, kako se tvrdi, Federalni savjet predlaže da se sporazum o razmjeni podataka dogovori sa 12 dvanaest država i teritorija. 

"To su Ekvador, Gruzija, Jamajka, Jordan, Kenija, Crna Gora, Moldavija, Maroko, Nova Kaledonija, Tajland, Uganda i Ukrajina. Prije prve razmjene podataka sa ovim partnerskim državama, Federalni savjet  još jednom će ispitati da li su ispunjeni zahtjevi standarda AEOI – posebno bezbjednost i povjerljivost podataka. Konsultacije će trajati do 18. marta 2022.godine", ukazano je u saopštenju. 

Navodi se da Federalni savjet planira da podnese parlamentu akt o uvođenju AEOI sa ovim partnerskim državama na jesen ili zimu 2022. godine.

Podsjetimo, pitanje računa crnogorskih državljana u Švajcarskoj, i uopšte tajnosti poslovanja u toj zemlji, godinama je u fokusu ovdašnje javnosti. Tako je 2015.godine Međunarodna mreža novinara otkrila da je supruga bivšeg potpredsjednika DPS Svetozara Marovića imala 3,8 miliona dolara tokom 2006. i 2007. godine na računu u Švajcarskoj, a da to on nije tada prijavio u svom imovinskom kartonu.

Nedavno je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore uputilo zamolnice pravosudnim organima Švajcarske i Velike Britanije za podatke koji će pomoći istrazi o navodnoj umiješanosti crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža u slučaju “Pandora papiri”.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je da u švajcarskoj HSBC banci tajni račun ima i Palestinac Mohamed Rašid, koji je imao investicije u Crnoj Gori i jedno vrijeme zajedničku firmu sa aktuelnim šefom crnogorske države.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније