Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

06. 12. 2021. 15:02 >> 15:03
1

REAGOVANJE MUP-A

Uradili sve u zakonskim okvirima da provjere birački spisak

Ministarstvo unutrašnjih poslova je do sada realizovalo sve aktivnosti u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, da provjeri i ispuni zahtjeve o spiskovima osoba koji su možda sporni, odnosno prema navodima CEMI-ja, drugih NVO i zainteresovanih subjekata, upisani u birački spisak Crne Gore i birački spisak drugih država, naglasili su u MUP-u, a povodom poziva iz CEMI-ja da dosljedno poštuje političke i pravne obaveze na efikasnoj kontroli biračkog spiska.

"Napominjemo da se MUP ovim povodom obratio nadležnim institucijama tih država, a zatražio i mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Podsjećamo da Ministarstvo unutrašnjih poslova, shodno mišljenju Agencije, ne može nastaviti postupanje po navedenim spiskovima, u cilju poštovanja imperativnih odredbi propisa o pravu na zaštitu ličnih podataka, međunarodnih principa i standarda, te zaštite svakog građanina Crne Gore i njegovog prava na privatnost i zaštitu ličnih podataka", naglašavaju u reagovanju MUP-a.

Ističu da se ne radi o izbjegavanju odgovornosti, već o poštovanju prava i institucija.

Poručuju da su teme državljanstva, prebivališta i druge povezane teme mnogo kompleksnije od dnevne politike.

"Ovakve navode CEMI-ja tretiramo kao politikanstvo. S obzirom da smo od navedene nevladine organizacije dobili poziv da učestvujemo u debati o biračkom spisku i njegovom uređivanju, ministar unutrašnjih poslova će se na ovaj poziv rado odazvati i kroz dijalog dati odgovore o ovoj važnoj temi", poručili su u Ministarstvu.

Iz te NVO su pozvali MUP da bez odlaganja sprovede postupke provjere i eventualnog oduzimanja državljanstva i brisanja svih nezakonito upisanih birača iz biračkog spiska Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније