Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

07. 12. 2021. 13:10 >> 16:51
4

REZULTATI MINISTARSTAVA

Rast će biti 6,4%, blizu smo naftnom rezervoaru...

Ministri Vlade Crne Gore predstavili su danas rezultate rada u prethodnih godinu dana.

Borovinić Bojović: Ne razmišljamo tenderski već medicinski

Kapitalni budžet za zdravstvo za narednu godinu biće deset puta veći u odnosu na ovogodišnji, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović je, na svečanosti povodom obilježavanja prve godine rada Vlade, rekla da su ona i njene kolege 24 sata dnevno naporno radili kako bi postigli rezultate, jer su građani u fokusu.

Ona je navela da prva demokratska Vlada radi u ekstremno teškim okolnostima i uslovima i da zezultati, uprkos tome, nijesu izostali.

„Žao mi je zbog frustracija i očiglednih prisjećanja na metode slanja u ćošak i gledanja u zid. U savremenoj medicini ove metode su odavno napuštene, prevaziđene i zaboravljene“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da ne razmišljaju tenderski, već medicinski.

„Naša vizija nijesu barijere i zidovi, već rad, izgradnja i nulta korupcija, što je sinonim za zdravu Crnu Goru“, dodala je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da su zatekli nula vakcina protiv kovid-a 19, nula vakcinisanih, nizak stepen testiranja na koronavirus, neustavno objavljene spiskove građana u samoizolaciji.

Kako je navela Borovinić Bojović, zatekli su duge liste čekanja u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), loš sistem zakazivanja pregleda i dijagnostike, niske plate zdravstvenih radnika, „ni metar kvadratni izgrađene bolnice za tri decenije“.

Aktuelna vlada, kako je kazala, obezbijedila je više od 1,3 miliona vakcina.

Borovinić Bojović je rekla da je vakcinisano 60 odsto punoljetnog stanovništva i da su obezbjeđene nove kiseonične stanice u više kovid bolnica širom Crne Gore.

„Testirano je šest puta više građana nego tokom cijele prošle godine. Odrađeno preko 700 hiljada testova. Obezbijeđena je najsavremnija terapija protiv kovid 19 infekcije“, kazala je Borovinić Bojović.

U KCCG su, kako je dodala, nadoknađeni svi pregledi nekovid pacijenata od prošle godine.
Borovinić Bojović je dodala da KCCG radi punim kapacitetom, bez prestaka.

Ona je podsjetila da je uveden efiaksniji sistem zakazivanja pregleda – Brže do ljekara.

„Ponovo je pokrenut skrining program za prevenciju malignih bolesti. Obezbijeđeno je preko 20 miliona EUR donacija – magnet, mamograf, skneri, digitalni, pokretni rentgeni, PCR laboratorije“, navela je Borovinić Bojović.

Vlada je, kako je kazala, obezbijedila 1,2 miliona EUR za novi skener i angio salu u KCCG.

Borovinić Bojović je rekla da se radi na konačnom smanjenju cijene ljekova.

Ona je dodala da su postignuti memorandumi o saradnji i edikaciji zdravstvenog kadra u Berlinu i Parizu.

Prema riječima Borovinić Bojović, prvi put u istoriji zdravstvenog sistema vrši se akreditacija laboratorija i mapiranje zdravstvenog sistema.

„Otvorene su jedinice hitne medicinske pomoći u Tuzima i Petinjici, oni više ne zavise ni od koga. Uskoro očekujemo i otvaranje ostalih“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je najavljeno povećanje zarada svim zdravstvenim radnicima od 30 do 40 odsto, koje se, kako je dodala, u tolikom procentu nikada nije desilo u istoriji zdravstvenog sistema Crne gore za tako kratko vrijeme.

Borovinić Bojović je kazala da je planirana izgradnja gradske bolnice u Podgorici, izgradnja i opremanje Opšte bolnice (OB) u Pljevljima, kao i izgradnja klinike za mentalno zdravlje, za infektivne bolesti i za dermatovenerologiju.

„Planirana je rekonstrukcija OB Danilo I na Cetinju, Specijalne bolnice Risan, OB Berane, rekonstrukcija i adaptaciju domova zdravlja u Ulcinju, Budvi i na Cetinju“, navela je Borovinić Bojović.

Planirani su, kako je dodala, i rekonstrukcija OB Bijelo Polje, kao i rekonstrukcija, dogradnja i opremanje OB Nikšić.

Prema riječima Borovinić Bojović, budžetom je predviđena i nabavka multislajsnog skenera i nagnetne rezonance, čime će se dodatno značajno rasteretiti KCCG.

Kako je navela, u toku su aktivnosti za ispunjavanje administrativnih uslova za izgradnju Urgentnog centra u okviru KCCG, kao i procedura za izgradnju Klinike za hematologiju sa PET skenerom.

Borovinić Bojović je kazala da je planirana izgradnja Doma zdravlja Podgorica u City kvartu, i da će planirani dom zdravlja biti ubjedljivo najveći u Crnoj Gori

Ona je rekla da je unapređenje oralnog zdravlja djece školskog uzrasta projekat na koji su posebno ponosni.

„Budući koraci odnose se i na izgradnju i opremanje Informativno komunikacionog centra u okviru Instituta za javno zdravlje, rekonstrukciju adaptaciju i opremanje mikrobioloških laboratorija, koje će omogućiti primjenu standarda Evropske unije i akreditaciju laboratorija, kao i na digitalizaciju zdravstvenog sistema“, istakla je Borovinić Bojović predstavljajući rezultate zdravstvenog sistema Crne Gore.

Milatović: U 2022. rast oko 6,4 procenta

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da je ekonomija prije godinu bila u dramatičnom stanju.

Podsjetio je da je lani zabiljen pad ekonomije od od 15 odsto, što je jedan od najvećih u cijelom svijetu.

Turistički sektor imao je pad od 87 procenata, a deficit budžeta je bio 11 procenata, što je kako dodaje Milatović ogolila sve strukturne probleme.

“Danas smo nažalost zemlja koja ima svakog četvrtog stanovnika na ivici siromaštva i po tome smo prvi u Evropi”, naveo je ministar Milatović.

On je kazao da je nakon užasno teške 2020, Ministarstvo koordiniralo dva paketa podrške građanima i privredi od 320 miliona eura.

Podsjetio je i da je za devet mjeseci ostvarno 700 miliona eura prihoda od turizma, što je, kako je kazao, prevazišlo sva očekivanja.

Podsjetio je Milatović i da ove godine imamo najbrže rastuću ekonomiju u Evropi, sa rastom od 13 i 14 odsto.

“Crna Gora će i u 2022. rasti, oko 6,4 procenta. Za godinu rada Vlade, od dramatične situacije došli smo do poprilično bolje", rekao je Milatović.

Bojanić: Za 365 dana 365 izazova, jako smo blizu rezervoaru

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da su za 365 dana imali 365 izazova.

Zatekli su kako kaže, zaustavljene radovi na dionici auto-putu, a sada je kako dodaje pitanje dana kad ćemo se voziti dionicom auto-puta.

Podsjetio je i na probleme sa Montrenegro erlajnsom, Termoelektranom, malim hidroelektranama...

Bojanić je saopštio i da su zatekli zapuštenost i javašluk u kompanijama s većinskim državnim vlasništvom", istakao je Bojanić.

Kazao je i da se Ministarstvo oslobodilo političkog zapošljavanja.

“Odgovorno tvrdim da nijedno lice nije primljeno i otpušteno u Ministarstvu zbog političkog aktivizma”, kazao je Bojanić.

Po osnovu javnih nabavki ostvarene su, kako kaže, uštede od preko milion na godišnjem nivou.

“Započeli smo istražno bušenje u potrazi za naftom i gasom. Mogu da podijelim optimistične vijesti - jako smo blizu rezervoaru", rekao je Bojanić, poručio je Bojanić.

Injac: Nastavićemo modernizaciju Vojske

Ministarka odbrane Olivera Injac u video poruci je kazala da su u Ministarstvu odbrane imali 114 osoba lica po ugovoru o djelu.

Ona je navela da su izdaci po tom osonovu bili 598 hiljada eura. “Sad je angažovano 26 lica po ugovoru o djelu”, navela je Injac. Ona je istakla da se radilo na konsolidaciji finansija i popisu imovine.

“Budući koraci su nastavak modernizacije, unapređivanje stanja infrastrukture u vojnim objektima, dalje rješavanje viškova ubojnih sredstava i zastarjele opreme", zaključa je Injac.

Srzentić: Gradimo digitalnu Crnu Goru i osnažujemo javne službenike

U Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija u protekloj godini predano su radili kako bi, na principima otvorenosti, inkluzije i primjeni digitalnih praksi, gradili modernu i agilnu - javnu upravu 21. vijeka, jačali medijske slobode i ispunjavali obaveze u procesu evropskih integracija.

To je, na svečanosti povodom obilježavanja prve godine rada 42. Vlade Crne Gore, kazala ministarka javne uprave, digitanog društva i medija, Tamara Srzentić, pojašnjavajući da je jedini način da se u demokratiji urade velike stvari za državu i građane, da se čuju glasovi svih i udruže ruke za kreiranje najboljih rješenja.

Pojasnila je da Crna Gora ne može biti konkurentna u 21. vijeku, ni na jednom nivou, ako ne budemo imali digitalizovane procese i servise, I građane i privredu koji će znati da ih koriste.

Međutim, trenutni trendovi razvoja digitalnih servisa, kako je ukazala, uključuju i izazove, koji se tiču sajber bezbjednosti i zaštite podataka, a odgovor na njih dat je u Strategiji sajber bezbjednosti.

“Koristimo i ovaj povoljan trenutak za kreiranje ambijenta za život i rad digitalnih nomada u Crnoj Gori, što je još jedan način da se pridružimo razvijenim zemljama, zbog čega smo na bazi najboljih iskustava kreirali Program za privlačenje digitalnih nomada”, kazala je Srzentić.

Rekla je da grade servise po principu ”Samo jednom”, što u praksi znači da će građani svoje podatke da unose samo jednom i da ih prate kroz korisničko iskustvo.

“Građani, vaše potrebe mogu zadovoljiti, a digitalnu Crnu Goru razviti samo osnaženi javni službenici i zato je naredni period u našem Ministarstvu u znaku lansiranje Digitalne akademije - platforme za povezivanje svih relevantnih aktera koji rade na građenju digitalnih i liderskih vještina javnih službenika, studenata i ranjivih grupa. Kroz Code for Montenegro sarađujemo sa lokalnom ICT zajednicom, ali i najvećim liderima za digitalizaciju iz svijeta koji nam pomažu da primijenimo najmodernije prakse u Vladi”, kazala je Srzentić.

Stijović: Prirodni resursi uzimani kao da sjutra ne postoji 

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović saopštio je da u njegovom resoru nema politike, sem agrarne politike i to je, kako je naveo, jedina politika koja će se voditi.

Poručio je da ih je zatekao nedostatak netransparentnosti.

"Imali smo neispunjene obaveze iz EU agende, velike izazove, imali smo poplave, suše i požare... Imali smo privremeno finansiranje i kašnjenje agrobudžeta..  Svaki poslanik koji misli da je nešto napravio sa kašnjenjem agrobudžeta napravio je štetu za sve građane Crne Gore", kazao je Stijović i dodao da će agrobudžet ove godine biti u potpunosti realizovan.

Istakao je da su prirodni resursni uzimani "na svaki način, kao da sjutra ne postoji".

Bratić: Nema revanšizma, ali ima pravde

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić poručila je da nema revanšizma u njenom resoru, ali da ima pravde. Istakla je da je bili angažovani na saniranju "svega što je urušeno".

Bratić je kazala i da sada “neće mnogo kvantifikovati” i da će dosta toga biti “kvantifikovano u tužbenim podnescima kada tužilaštvo i sudstvo budu slobodni”.

"Basloslovne cifre su se bacale dok je narod gladovao... Kod nas je zatečeno stanje održavalo sledeće – nepostojanje pravne i finansijske kontole dakle javašluk, nenamjensko trošenje novca u svim resorima, a sve pod plaštom brige za državu. Tako mi te brige”, kazala je, između ostalog, ministarka četiri resora.

Istakla je da je položaj zaposlenih u prosvjeti poboljšan.

“Prosvjetni radnici zaposleni na određeno vrijeme sada primaju platu 12, umjesto 10 mjeseci. Ne ponižavajući nijedno zanimanje, moram da vam kažem da su ucjenjivani politički da bi glasali za ovog ili onog, prosvjetni radnici na određeno primali platu samo deset mjeseci a dva ljetnja mjeseca prodavali kukuruz i krofne na plažama”, navela je Bratić na prezentaciji.

Sekulović: nećemo dozvoliti politizaciju MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović saopštio je da neće dozvoliti nikome da politizuje MUP. 

"Ovaj organ mora biti Crna Gora u malom. Primaće se samo najbolji i koji zaslužuju", kazao je Sekulović.

Istakao je i da imaju obavezu da budu transparentan organ, bez diskriminacije.

“Ako imate takvo ministarstvo, imate stub razvoja države. Bezbjednost košta, ali bezbjednost, s druge strane, nema cijenu”, poručio je, imeđu ostalog, Sekulović. 

Spajić: Država spašena emisijom obveznica

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je da su imali zahtjevnu i tešku situaciju kada su preuzeli Vladu. Istakao je da je država bila pred bankrotom.

"Sjećam se razgvora sa MMF i drugima koji su rekli da ćemo rasti samo četiri odsto 2021. godine i da Crna Gora nema pristup tržištu kapitala što znači da se mora proći kroz fazu kontrolisanog bankrota. U poređenju sa takvom situacijom danas pričamo o povećanju plata kroz "Evropa sad". To je pravi opipljivi rezultat Vlade koji niko nije moga o zamisliti prije godinu dana. Imali smo i neadekvatno trošenje sredstava bez programskog budžeta. Kredit za autoput nije bio zaštićen od valutnog rizika. Nismo imali dječji dodatkak, minimnalna zarada je bila 220 eura, nismo imali udžbenike za djecu....", kazao je Spajić.

Od bankrota je, kako je istakao, država spašena emisijom obveznica.

Spajić je saopštio i da je jutros zaključen aranžban sa Libijom po kome će se umjesto pet, vraćati tri miliona eura.

"200 miliona eura smo uštedjeli, bez smanjivanja plata, penzija socijalnih davanja. Imali smo agrobudžet koji je bio iznad prošlogodišnjeg".

Pitanja novinara

Na pitanje novinarke RTCG kada će Vlada dobiti ministra pravde, premijer Zdravko Krivokapić je kazao da to ne zavisi samo od Vlade. 

On je kazao i da danas da nije momenat za ocjenu rada tri ministra sa čijim radom nije zadovoljan zbog, kako je naveo, složene političke situacije. 

Na pitanje sa radom koja tri resora je zadovoljan, premijer je odgovorio da bi bilo nekorektno da izdvaja ministre. 

"Cijenim rezultate ove vlade, ako pogledate okvir, u većini našeg djelovanja smo bili kao uže sastavljeno od 12, odnosno na kraju 11 užadi koja daju čvrstinu. Ovu Vladu je svaki napad i kritika činila snažnijom i tome svedoči sve što ste mogli i niste mogli da čujete", odgovorio je on. 

Na pitanje o predlogu DF-a za formiranje nove Vlade, Krivokapić je kazao da nakon 10. decembra ne očekuje nikakve senzacije. 

"Očekujem da će poslije 10. decembra biti 11, to je jedino sigurno. Ne očekujem bilo kakve nove senzacije. Očekujem da se politička situacija smiri i da svi shvatimo da je naša uloga ona koju smo dobili", kazao je on. 

Novinaru su ministarku Venu Bratić novinari pitali su kako je moguće da se pojavila samo na jednom televizijskom gostovanju.

"Ja sam najpozvanija na svim odborima i vrlo često govorim i spremna sam da budem pred svim građanima. Ukoliko želite da me pozovete u neku emisiju, u skladu sa svojom agendom, rado ću se odazvati", odgovorila je Bratić.

KAP i EPCG da naprave korak ka rješavanju problema

Vlada želi da na najoptimalniji način riješi problem između Kombinata aluminijuma i Elektroprivrede, ali je potrebno da se sjedne za pregovarački sto i da svaka strana napravi korak naprijed, ocijenili su premjer Zdravko Krivokapić i resorni ministar Jakov Milatović.

Krivokapić je kazao da mu je jasno da mnogi žele da budu privilegovani.

"Međutim, mjera privilegije je mjera prošlosti. Ne možete vi da budete povlašćeni, jer vas je ugovor u prethodnom vremenskom periodu toliko povlastio da ste mogli da budete pozitivni kad ste htjeli, poslujući na način koji je pomalo problematičan", rekao je Krivokapić odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji povodom godinu rada Vlade.

On je rekao da zainteresovane strane moraju da nađu najbolje i najoptimalnije rješenje, odnosno ono koje obezbjeđuje održivost proizvodnje i ekonomsku kategoriju.

"Moramo napokon da shvatimo da je tržište mjera svih nas i želimo u svakom slučaju da zadržimo radnike, ali ne na način kako se to dešava prilikom ovog procesa. Jer radnici se vode da su zaposleni u jednom preduzeću, a tobože rade u KAP-u. Ta igra koja je napravljena da bi se neko štitio je igra koju svi građani prepoznaju. Ako želimo fer i poštenu utakmicu, dajte da to pokaže i KAP time što će i on malo da žrtvuje, a ne stalno samo da dobija", poručio je Krivokapić.

Milatović je kazao da su on i ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, imali jedan razgovor na tu temu, između ostalog i sa predstavnicima radnika.

"Što se tiče Vlade vrlo je važno da napravimo dobar ambijent da se to pitanje riješi između dvije kompanije, privatne Uniprom KAP i državne EPCG. Ja sam optimista. Mislim da je ponuda koju je EPCG dala KAP-u dobra. Mislim da se pregovori moraju voditi za pregovaračkim stolom i da svaka strana treba da napravi korak naprijed kako bi ti pregovori bili uspješno zaokruženi za KAP, njegovog privatnog vlasnika, proizvodnju i radnike", naveo je Milatović.

Spajić: Medojević najbolji sagovornik samom sebi

Ministra Milojka Spajića novinari su pitali o pozivu na TV duel sa redsjednikom Pzp-a Nebojšom Medojevićem gdje bi sučelili stavove o Evropi sad.

"Mislim da je Medojević dovoljan sebi i da mu ne treba sagovornik na te teme, jer sve zna i u sve se razumije" kazao je ironično Spajić.

Upitan na koji način misli da će poslodavci podnijeti povećanje minimalne zarade i da li to može stvoriti prevelika opterećenja za privredna društva, Spajić je rekao da bi to bio problem kada bi kompanije bile sastavljene od onih koji primaju isključivo minimalne zarade.

"Sva privredna društva koja posluju normalno i na tržišnim principima neće imati problema", naveo je Spajić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније