Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 12. 2013. 16:52 >> 16:59

LJUDSKA PRAVA

Ne poštuju se prava zavisnika od droga

Međunarodni dan ljudskih prava u Crnog Gori protiče u znaku kršenja osnovnih ljudskih prava osoba zavisnih od droga, smatraju u NVO 4 life.

U cilju unapređenja uslova života osoba oboljelih od bolesti zavisnosti od droga, iz te NVO podsjećaju nadležne da se rješavanju pitanja ove marginalizovane i diskriminisane grupe mora posvetiti dužna pažnja.

„Podsjećamo da naša NVO godinama unazad ukazuje na sistematsko kršenje osnovnih ljudskih prava zavisnicima/ama od droga, i upozoravamo da se i do današnjeg dana malo toga promijenilo na bolje. Najočigledniji primjer kršenja osnovnih ljudskih prava  je nepostojanje ustanove za rehabilitaciju i resocijalizaciju žena zavisnica od droga, dok za muškarce ta ista ustanova postoji“, navodi se u saopštenju NVO 4 life.

Smatraju da se, u zvaničnim dokumentima, i dalje upotrebljava diskriminatorska terminologija, da bolovanje za osobe koje su oboljele od bolesti zavisnosti i dalje nije plaćeno. Zbog toga se u zdravstvenim ustanovama zavode pod šiframa drugih psihijatrijskih dijagnoza (depresija, paranoja, šizofrenija…) kako bi mogli dobiti plaćeno odsustvo sa posla radi liječenja.

„Pogotovo obeshrabrujuće djeluje činjenica da se jedino za ovu marginalizovanu grupu u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 (Temeljna ljudska prava i oblast Doprinos u borbi protiv droge) nije predviđena ni jedna mjera ni aktivnost za poboljšanje stanja ove ciljne grupe, iako je naša NVO dala 18 konkretnih mjera, dok odgovor nijesmo dobili“, saopštavaju iz te NVO.

Navodeći da su to samo neki od primjera, izvršni direktor NVO 4 life Saša Mijović, zaključuje da vjeruje da će se u narednom periodu, naročito pod pritiskom prilagođavanja i usklađivanja naših strateških i zakonskih dokumenata sa evropskim, poboljšati i unaprijediti stanje u ovoj oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније