Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

08. 12. 2021. 19:23 >> 19:28
3

MILOVAC ZA PORTAL

"Katnić aktivno opstruira borbu protiv korupcije"

Kada je u pitanju borba protiv korupcije godinu koja je za nama možda možemo najbolje opisati kao godinu propuštenih šansi, na mnogim poljima, kazao je za Portal RTCG Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra MANS-a. On je, u susret 9.decembru, Međunarodnom danu borbe protiv korupcije, kazao da su nakon više od 30 godina očekivanja građana kada je u pitanju vladavina prava bila s pravom velika, u mnogim oblastima i nerealna.

"Nakon godinu dana, međutim, smatram da više ne možemo da govorimo o „dječijim bolestima“ kada je u pitanju uspostavljanje jednog snažnog i efikasnog aparata na nivou kompletne države koji bi bio kadar da se nosi sa nagomilanim problemima korupcije koja u Crnoj Gori odavno predstavlja sistemski problem", ukazao je Milovac. 

Kako je rekao, ono što je bila nova energija i odraz nove političke volje da se uđe u dugotrajan i mukotrpan posao borbe protiv korupcije se brzo istopila.

"Ne samo zbog jasnih i vidljivih opstrukcija bivšeg sistema, već i sada sasvim vidljivih političkih nesuglasica unutar vladajuće većine koje za posljedicu imaju odlaganje sprovođenja antikorupcijskih reformi", ocjenjuje Milovac.

Po njegovom sudu, možda najbolji primjer za to je blokada izbora članova Tužilačkog savjeta koja i dalje omogućava tužilačkom kadru poput Milivoja Katnića da aktivno opstruira borbu protiv korupcije na najvišem nivou.

"I to je jasan primjer koliko su trenutno takozvani uskopartijski interesi važniji od interesa građana da dobiju novo, nezavisno tužilaštvo. U međuvremenu afere poput 'Pandora papira', ali i mnogih drugi nema ko da procesuira, do tužilaca poput Katnića koji su dobar dio svoje karijere investirali u napore da se sumnjivi poslovi predsjednika države Mila Đukanovića i članova njegove porodice nikada ne procesuiraju kako treba", naglasio je Milovac. 

Kako napominje, sa druge strane, percepcija da se početna politička volja za borbu protiv korupcije rapidno topi, pokazuju i primjeri poput prvog čovjeka Budve Marka Carevića.

"Njegovi nezakoniti poslovi su nastavljeni i nakon promjene vlasti u avgustu prošle godine. Čuli smo i da su u Vladi indeferentni prema činjenici da na najodgovornijem mjestu za borbu protiv nelegalne gradnje imamo ministra Mitrovića koji je do sada uradio sve kako bi kompromitovao ne samo sopstvenu funkciju, već i načelno iskazanu spremnost Vlade Crne Gore da drugačije od DPSa uredi ovu oblast", tvrdi Milovac.

On smatra da, kada je u pitanju generalna transparentnost rada državnih institucija kao jednog od ključnih preduslova za borbu protiv korupcije, nažalost svjedočimo da su pojedini djelovi nove vlasti sasvim rado preuzeli metode skrivanja informacija koje je decenijama baštinio DPS kadar.

"Godinu nakon imenovanja nove vlade nemamo ni izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama koji nastavlja da postoji u obliku koji mu je dala DPS većina u parlamentu 2017. godine u pokušaju da sakriju podatke o korupcionaškim poslovima", zaključio je Milovac. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније