Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

09. 12. 2021. 06:46   >>  06:47

JAČATI VLADAVINU PRAVA

Dan borbe protiv korupcije bez zakona o porijeklu imovine

U Crnoj Gori se ne može obilježavati dan borbe protiv korupcije, jer te borbe i nema, poručio je za Portal RTCG član skupštinskog Odbora za antikorupciju Jovan Vučurović (DF). On je izjavio da se Crna Gora i dalje nalazi u raljama organizovanog kriminala i korupcije. 

Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije usvojena je 2003. godine na Generalnoj skupštini UN u Meridi, u Meksiku, pa se u svijetu od 2004.godine 9. decembar obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Tada je poručeno da korupcija, kao društveno opasna pojava, prodire u sve segmente društva i predstavlja krivično djelo kojim se ugrožava privredni, društveni, politički i moralni razvoj i prosperitet svake države.

Vučurović kaže da je nakon političkih promjena u Crnoj Gori 30. avgusta prošle godine bilo neophodno napraviti diskontinuitet sa bivšim režimom, sprovesti istrage protiv onih koji su proteklih 30 godina uništavali Crnu Goru i njenu privredu, i u konačnom zabraniti rad organizacija koje su, kako je izjavio, bile "političko krilo mafije".

On tvrdi da još nije procesuiran aktuelni šef države Milo Đukanović i ostali koji, kako poručuje, pripadaju "njegovoj kriminalnoj hobotnici".

"Isto tako, umjesto reformisane Agencije za sprečavanje korupcije mi i dalje imamo partijski organ DPS-a čije rukovodstvo zataškava korupciju na visokom nivou, koja je vidljiva golim okom, ali ova posluga bivšeg režima čini sve kako bi se prikrile nezakonitosti Đukanovića i prve familije. Tu je i tužilaštvo i sudstvo koje takođe i dalje služi bivšem režimu, i jedna takva sumorna slika govori da se Crna Gora još nalazi u raljama kriminala i korupcije. Umjesto da je odavno procesuiran Đukanović, mi danas imamo nekakve kompromise i kohabitaciju sa njim", cijeni Vučurović. 

On navodi da je DF tu od početka jasan - ako želimo pravnu državu onda nije logično da postoji saradnja sa mafijom, a to je, kako smatra, valjda azbuka demokratije i vladavine prava.

"Aktuelna vlada nema nijednu akciju protiv visoke korupcije, njen sektor bezbjednosti nema jedan jedini rezultat, osim samoreklamerstva i neistina koje širi potpredsjednik Vlade. Da je DF bio u prilici da odlučuje, ta borba bi bila dovedena do kraja, i počeli bi od glavnih igrača. I zaista tužno izgleda kada danas i dalje o bilo čemu odlučuju", ocjenjuje Vučurović. 

Inače, Konvencijom UN ukazano je da korupcija nije lokalna stvar jedne države, već da ona prelazi granice, pogađajući i druga društva i privredu.

Pravni savjetnik u Građanskoj alijansi Pavle Ćupić rekao nam je da su nakon promjene vlasti u avgustu prošle godine, a naročito nakon formiranja aktuelne Vlade Crne Gore, građani očekivali žestoku borbu protiv korupcije, a pogotovo protiv korupcije na visokom nivou.

"Na žalost, moramo da konstatujemo da nije mnogo urađeno na ovom polju. U predizbornoj kampanji je obećavana borba protiv korupcije na visokom nivou kroz sprovođenje reformi u pravosuđu, službama bezbjednosti i kroz usvajanje niza zakona među kojima je najznačajniji Zakon o porijeklu imovine. Dan borbe protiv korupcije ipak dočekujemo bez Zakona o porijeklu imovine, sa nekompletnim sudskim i tužilačkim savjetima, kao i sudovima koji takođe ne funkcionišu u punom sastavu", upozorava Ćupić. 

On smatra da uzrok ovako slabih rezultata leži u činjenici da ne postoji politička stabilnost u Crnoj Gori, što je dovelo do blokade mnogih procesa i reformi.

"Loša komunikacijama među partijama u parlamentarnoj većini ima za posljedicu da su u drugi plan stavljene ove teme koje su bitne za crnogorsko društvo. Stiče se utisak da se politički interesi stavljaju ispred interesa društva pa je upravo to jedan od ključnih razlog zbog čega nema vidljivijih rezultata u ovoj oblasti", ukazuje Ćupić. 

On kaže da se napredak u odnosu na prethodni period ogleda u tome što su procesi reformi započeti ali oni moraju biti brži i energičniji jer je već dosta dragocjenog vremena izgubljeno u prethodnih godinu dana.

"Pozivamo političke elite da stave razlike po strani i da nađu zajednički jezik barem oko ovako značajnih pitanja kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala", zaključio je Ćupić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније