Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

21. 12. 2021. 16:05   >>  16:09

ČLANICE SEPCA-E

Podrška policiji za unapređenje regionalne saradnje

Međunarodna saradnja predstavlja značajan instrument u suočavanju sa svim bezbjednosnim izazovima, uključujuči transnacionalni organizovani kriminal. Samo jedinstvenim pristupom prihvaćenim od svih zemalja i uspostavljanjem snažne prekogranične saradnje, možemo realizovati efikasne aktivnosti i postići mjerljive rezultate, poručili su predstavnici zemalja članica Asocijacije SEPCA, čijom drugom Generalnom skupštinom je predsjedavao direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Zemlje članice Asocijacije razmatraju buduće aktivnosti i prioritete, dalji razvoj i status SEPCA-e, a koja je okupila direktore policija Sjeverne Makedonije, Federacije BiH, FBiH Republike Srpske i Bugarske, ali i predstavnike ostalih SEPCA zemalja članica Albanije, Moldavije, Srbije i Rumunije.

Brđanin je ovom prilikom istakao posvećenost i spremnost Uprave policije usvajanju evropskih standarda sa posebnim fokusom na međunarodnu policijsku saradnju.

"Prepoznajući činjenicu da se većina SEPCA zemalja članica nalazi na istom integracionom putu, zaista vjerujem da dijelimo stav da će dalje jačanje regionalne policijske saradnje značajno uticati na podizanje nivoa kvaliteta i kapaciteta naših policijskih organizacija u okviru saradnje sa bezbjednosnim institucijama zemalja članica Evropske unije i drugih država“, kazao je Brđanin.

Kako se navodi u saopštenju Uprave policije, prisutni direktori policija zemalja članica, kao i ostale delegacije pozdravili su značajne napore koje je crnogorsko predsjedavanje uložilo u osnaživanju ne samo SEPCA-e, kao izuzetno važne regionalne platforme, već i međusobnog dijaloga i saradnje u pitanjima od zajedničkog interesa kako među zemljama članicama, tako i drugim značajnim međunarodnim partnerima.

"Fokus crnogorskog predsjedavanja SEPCA-om bio je na jačanju saradnje sa Austrijom, Italijom, ICITAP-om, INTERPOL-om, PCC SEE, i OEBS-om, a što je ostvareno kroz brojne sastanke i izrađene radne dokumente, 10 radionica na kojima je učestvovalo više od 250 pripadnika agencija za sprovođenje zakona iz zemalja članica, potpisivanje Memoranduma o razumijevanju sa ICITAP-om, kao i dvije generalne skupštine. Ovim događajem ujedno se završava predsjedavanje Uprave policije Crne Gore Asocijacijom šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope (SEPCA), koje u nastupajućoj godini preuzima Rumunija", naglašavaju u saopštenju UP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније