Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ B.B. ]

23. 12. 2021. 17:33 >> 17:37

VAG

Saradnja države i NVO suštinska za borbu protiv nasilja nad ženama

Bliska saradnja države i civilnog društva suštinski je značajna za pronalaženje rješenja koja štite i podržavaju žene žrtve nasilja u porodici, kazala je šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Dominik Vag.

Ona je posjetila danas sklonište za žene i djecu žrtve nasilja nevladine organizacije (NVO) Sos Nikšić i sastala se sa izvršnom koordinatorkom Natašom Međedović i zaposlenima u skloništu.

Iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori kazali su da ta organizacija prepoznaje nasilje nad ženama i djevojčicama i kao prijetnju pojedincima, i kao širi bezbjednosni problem.

Kako su naveli, promovisanje i jednaka zaštita ljudskih prava, osnovnih sloboda i mogućnosti za sve od suštinskog je značaja za demokratiju i ekonomski razvoj, a samim tim i bezbjednost, stabilnost i održivi mir na području OEBS-a.

"Bliska saradnja države i civilnog društva je od suštinskog značaja za pronalaženje rješenja koja štite i podržavaju žene žrtve nasilja u porodici”, rekla je Vag, objavljeno je na Fejsbuk stranici Misije.

Ona je dodala da Misija OEBS-a podržava institucije i organizacije civilnog društva u promovisanju rodne ravnopravnosti u društvu sa nultom tolerancijom prema nasilju nad ženama i djecom.

Vag je kazala da Misija u kontinuitetu pruža podršku organizacijama civilnog društva i skloništima.

"Glavni cilj je da se pomogne u dobijanju i produženju licenci za skloništa, kao i da se poboljšaju uslovi života za žene i djecu žrtve nasilja“, navela je Vag.

Najavila je da će Sekretarijat OEBS-a sljedeće godine početi sa sprovođenjem regionalnog projekta, koji će uključiti različite institucionalne aktere.

Navodi se da će projekat doprinijeti identifikaciji sveobuhvatnih potreba za obukom policije, sudija, tužilaca, kao i obezbijediti osnovu za sprovođenje prilagođenih obuka i razmjena znanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније