Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

23. 12. 2021. 23:26 >> 06:32
1

ODLUKA VLADE

Zbog spiska o samoizolaciji po 300 eura

Vlada Crne Gore večeras je dala saglasnost za zaključenje poravnanja u postupcima za naknadu nematerijalne štete sa licima čija su imena objavljena na internet stranici Vlade Crne Gore, na osnovu Odluke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti o objavljivanju imena osoba u samoizolaciji. To je ukazano u zvaničnom saopštenju Vlade nakon sjednice održane večeras. 

"Tim povodom zadužen je Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore da zaključi poravnanje sa 2.720 lica u iznosu od po 300 eura na ime naknade/satisfakcije za nematerijalnu štetu zbog povrede prava ličnosti objavljivanjem ličnih podataka", piše u saopštenju. 

Sveukupno, država će po ovom osnovu morati da plati 816.000 eura. 

Ranije je više stotina građana tužilo državu Crnu Goru jer je prethodna Vlada od marta do maja prošle godine objavljivala imena i adrese građana, kojima je na početku pandemije određena obavezna samoizolacija.

Uz to je prije izvjesnog vremena Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore od Vlade i Ministarstva finansija tražio dozvolu i uputstva za eventualno potpisivanje poravnanja sa građanima. 

Evropska komisija takođe je u jednom od izvještaja navela da je spisak svih lica koja su predmet mjere samoizolacije objavljen po odluci Nacionalnog koordinacionog tijela i shodno pozitivnom mišljenju Agencije za zaštitu ličnih podataka.

U julu 2020.godine, tvrdila je Evropska komisija, Ustavni sud je proglasio da se njome krši ustavno pravo na privatnost i poništio je.

Spisak su kasnije koristila privatna lica da kreiraju aplikaciju za mobilni telefon koja omogućava korisnicima da lociraju lica u samoizolaciji. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније