Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

27. 12. 2021. 13:43 >> 13:22
7

ODBOR UTVRDIO LISTU

Gazivoda, Vuksanović, Đukanović i Jovović kandidati za TS

Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Filip Jovović kandidati su za članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Listu kandidata utvrdio je Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu i predložio je Skupštini Crne Gore na usvajanje.

Siniša Gazivoda, dobio je osam glasova, Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Filip Jovović po sedam glasova.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica je nakon utvrđivanja liste kandidata kazao da je jasno da će se na decembarskoj sjednici Skupštine izabrati TS koji će, kako je kazao, biti garant vladavine prava u Crnoj Gori.

Prije utvrđivanja dnevnog reda na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu poslanik DPS-a Miloš Nikolić obavijestio je odbor da se DPS neće izjašnjavati o utvrđivanju kandidata za članove TS-a, kako je kazao, u znak protesta zbog potpunog odsustva dijaloga vlasti i opozicije na temu izbora članova Tužilačkog savjeta.

On je dodao da takvom njihovom stavu ide u prilog i Tvit šefice delegacije EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope koja je pozvala političke aktere da obezbijede široku podršku za imenovanje članova TS-a.

Predsjednik Odbora, Momo Koprivica je odgovorio da se ne bira političko tijelo da bi postizali politički dogovor.

On je dodao da kao predstavnik Demokrata neće glasati za nekog ko nije neutralan i pozvao Nikolića da kada se utvrdi lista kandidata kaže ko nije politički neutralan i ko ne ispunjava taj uslov.

"Formiran je TS 2014. 2018. nikakvog dijaloga nije bilo", dodao je Koprivica.

Nikolić je naveo da u ranijem periodu opozicija bojkotovala parlament. On je dodao da je političkog dogovora bilo ali ne i sa sadašnjom opozicijom.

"Nećemo učestvovati u proceduri za izbor članova TS-a. Imamo najavu da je ovo još jedan korak parlamentarne većine kojom se blokira dalji evropski put Crne Gore", kazao je Nikolić.

"Tada nijedan član TS-a nije dobio većinu iznad propisane. Nijedan kandidat kog ste protežirali nije dobio glas opozicije. To što smo kasnili znak je da se nismo politički dogovarali, već smo željeli da postignemo opšti inter. Kad se utvrdi lista vidjećete i uprite prstom u onoga koji nije politički neutralan", dodao je Koprivica.

Poslanik SDP-a, Raško Konjević je kazao da trenutni saziv nije otvorio dijalog oko pitanja gdje je potreban širi politički konsenzus.

"Imali smo izmjene Ustava i za njih je bila potrebna dvotrećinska većina. Usvojili smo Ustav i amandmane, imenovali sudije Ustavnog suda, izabrali VDT-a. Možete izglasati TS, ali nemojte zaboraviti da je sve drugo u blokadi, a vi ne otvarate dijalog. Postojeće rukovodstvo ponaša se kao prethodno - nije željelo dijalog i nije ga otvaralo. Da smo otvorili dijalog, siguran sam da bi došli do rješenja, iako nije potrebna dvotrećinska većina", kazao je Konjević.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša istakao je da poštuje svakoga ko se prijavio za konkurs za TS. On je podsjetio da je ta procedura završena 22. jula i dodao, da od tada nije bilo komunikacije u vezi tog pitanja. On je pročitao šta piše u izvještaju EK za ovu godinu.

"Široki politički konsenzus oko imenovanja članova TS-a je ključan za sprečavanje politizacije savjeta i neprimjerenog političkog uticaja na savjet. To znači da je potreban dijalog vlasti i opozicije. Toga dijaloga nažalost nema", kazao je Mugoša i dodao da smatra da se oko nekih kandidata mogao postići dogovor.

On je kazao da se na odboru neće izjašanjavati, razočaran jer se za šest mjeseci nije našlo za shodno da se razgovara.

"Da smo sjeli, možda bismo se dogovorili i u vezi nekih kandidata", rekao je Mugoša.

Podsjećamo o izboru TS-a glasaće poslanici crnogorskog parlamenta na tekućoj sjednici koja će, kako je najavljeno, biti završena u srijedu.

Na dnevnom redu današnje sjednice odbora su i amandmani na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, koje su podnijeli poslanice Branka Bošnjak, Marta Šćepanović, Jovanka Laličić i Suzana Pribilović, kao i tekuća pitanja.

Abazović: Za pravdu nikad nije kasno

Povodom odluke odbora, oglasio se potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. On je pozdravio odluku Odbora za politički sistem, pravosuđe i odbranu o izboru četiri člana Tužilačkog savjeta.

"Konačno utvrđena lista kandidata za Tužilački savjet. Pozdravljam odluku Odbora PSPO o izboru četiri člana TS. Iako sa zakašnjenjem, za pravdu nikad nije kasno. Nadam se da će se o ovome prioritetno glasati u Skupštini. Hvala svima na podršci", napisao je Abazović na Tviteru.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније