Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

01. 01. 2022. 12:49 >> 12:52
5

MCP

Nalaganje badnjaka bez programa, više liturgija zbog gužve

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka neće organizovati uobičajene kulturno-duhovne programe koji prate nalaganje badnjaka, saopštila je MCP.

“Poslije Svete Liturgije na Badnje jutro, sveštenstvo će blagosloviti badnjake, a svi vjernice će u toku cijelog Badnjeg dana moći da dođu do svojih parohijskih crkava i prilože svoj badnjak, da zapale svijeću i pomole se Bogomladencu Hristu za zdravlje i napredak svoje porodice i svojih bližnjih”, navodi se u saopštenju Mitropolije.

Imajući u vidu složenu epidemiološku situaciju i odgovornost,  u božićne praznične dane biće služeno i po nekoliko liturgija u svim parohijskim i manastirskim hramovima, gdje to dozvoljavaju crkvena pravila.

“Ovo činimo kako bi se izbjegle uobičajeno velike gužve na Božićnim Liturgijama, a u isto vrijeme svima  koji su se spremali postom i molitvom omogućili da pristupe svetim tajnama Hristovim”, saopštili su iz MCP. .

Oni su podsjetili da će skoro dvije godine kako je virus kovid 19 prisutan na našim prostorima i unosi bolest, smutnju i strah među ljude.

“Od početka ove nevolje naša Crkva se bori protiv širenja straha, a moli se Bogu i nastoji da doprinese svojim trudom, da se epidemija zaustavi i savlada. U tom smislu nastojimo da podržimo i sprovedemo sve one zdravstvene mjere koje ne zadiru u elementarna ljudska prava i vjerske slobode ljudi”, navodi se u saopštenju.

Naš narod je oduvjek znao da se molitva ne prekida ni u najtežim životnim trenucima, niti se prestaje sa praznovanjem blagoslovenih praznika i onda kada ljude osvoji najveće zemaljska tuga.

“Baš tada treba umnožiti i pojačati molitve kako za pokoj duša tako i za zdravlje i blagoslov svih. Kako ništa ne biva bez Božijeg dopuštenja, tako i ovo iskušenje koje je Bog popustio na cio ljudski rod, možemo da iskoristimo da se podsjetimo kako su ovi blagi dani bili prilika da sva porodica bude na okupu, sabrani oko ognjišta, uz stare običaje”, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније