Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 12. 2013. 21:42 >> 21:42

SA ŠKOLOM IZ FOČE

Prekogranična saradnja škole sa Žabljaka

U Srednjoj školi "17. septembar" na Žabljaku večeras je priređena završna promocija projekta "Zajedno stazama prošlosti, ka evropskoj budućnosti", koji je u prethodnih dvanaest mjeseci realizovan sa Srednjoškolskim centrom iz Foče.

Tokom trajanja projekta učenici sa obje strane granice obilazili su prirodne znamenitosti i kulturno-istorijske spomenike i tako, koračajući stazama prošlosti, otkrivali kakve su saradnja i veze postojale između ova dva prostora i dva Nacionalna parka, Sutjeska i Durmitor.

„To je i bio prevashodni cilj projekta - da poboljšamo kvalitet prekograničnih odnosa kod mladih“, kazala je direktorica Srednjoškolskoc centra iz Foče, Borka Kovač.

"Unazad dvadesetak godina opštine Foča i Žabljak, kao i naše dvije države, nijesu imale većih kontakata i druženja, a ovo je jedan od načina da započnemo druženja, prijateljstva i susretanja. Sve aktivnosti koje su realizovane projektom (škola skijanja, škola košarke, kvizovi znanja, pozorišne predstave, obilasci znamenitosti oba grada), imale su cilj da se okrenemo jedni drugima kao ljudi ljudima. Ovakvo "živo" druženje, razgovori i neposredna komunikacija posebno su važni za mlade koji sve više komuniciraju putem društvenih mreža", kazala je Kovač sa nadom da će se uspješno započeta saradnja dvije škole i dva grada nastaviti.

Direktor Srednje škole u Žabljaku, Živorad Bojović, podsjetio je da je ovo treći prekogranični projekat koji škola u Žabljaku uspješno realizuje. Dva prethodna projekta, vrijedna 54.000 i 90.000 eura, realizovani su sa gimnazijom iz Kraljeva.

"Kroz ove projekte, škola u Žabljaku dobila je vrijednu opremu i bolje uslove za rad, a naši učenici bili su u prilici da steknu nova saznanja i prijateljstva sa vršnjacima iz Srbije i BiH", kazao je Bojović i dodao da su škole iz Žabljaka i Foče konkurisale kod Evropske komisije za novi projekat koji bi bio nadogradnja i produbljivanje započete saradnje.

Projekat "Zajedno stazama prošlosti, ka evropskoj budućnosti" finansiran je iz predpristupnih fondova Evropske unije sa blizu 93.000 eura, od čega je školi u Foči pripalo 47, a školi u Žabljaku 45 hiljada eura.

 

Senka Zarubica, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније