Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 12. 2013. 20:24 >> 22:18
17

SUSRET NA CETINJU

Ambasador Turske: Različitost - božja volja

“Različite vjere i kulture treba da su u službi globalnog mira i iznad politike, tako da bi poruke koje dolaze od vjerskih poglavara bile što efikasnije. Čovječanstvo je dosta propatilo zbog vjerskih sukoba i trebalo bi da smo do danas naučili lekciju. Treba da poštujemo različitosti koje su božja volja i različitost prihvatimo kao bogatstvo”, rekao je Ambasador Turske, u Crnoj Gori, Mehmet Nijazi Tanilir na Cetinju, prilikom posjete Mitropolitu Crnogorske pravoslavne crkve Mihailu.

Kao predstavnik države koja, kako je kazao, spaja Istok i zapad, ambasador Tanilir istakao je dobre odnose države Turske sa Carigradskom patrijaršijom, kao i sa Islamskom zajednicom i istakao da su ti odnosi unaprijeđeni nakon što je usvojen zakon o vraćanju nekada oduzete imovine i Crkvi i Islamskoj zajednicii.

Mitropolit Mihailo upoznao je turskog ambasadora sa nepovoljnim statusom CPC i izrazio očekivanje da će se sresti i u Cetinjskom manastiru.

Turski ambasador poklonio je mitropolitu Mihailu Kuran, preveden na naš jezik.

“Danas sam prvi put u posjeti Mitropolitu Mihailu, iako smo se sreli i razgovarali više puta na prijemima koje smo organizovali. Razgovor je bio prijatan, a ticao se  kulturnih i vjerskih pitanja i saglasili smo se da različite vjere i kulture mogu da doprinesu izgradnji globalnog svjetskog mira .  Da bi poruke koje dolaze od vjerskih poglavara bile efikasnije, vjere moraju biti iznad politike. Čovječanstvo je dosta propatilo zbog vjerskih sukoba i moramo da naučimo lekciju i da pokazujemo poštovanje prema različitostima. To što smo različiti je božja volja i dijalog različitih je bitan”, istakao je ambasador Turske.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније