Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dijana Drašković, TVCG ]

03. 01. 2022. 19:39 >> 19:39
1

APEL STRUKE

Članovi TS da zamrznu status u advokaturi

Snažne poluge moći u rukama advokata koji su izabrani u Tužilački savjet bez sumnje će dovesti do konflikta interesa, što će našoj državi u velikoj mjeri naškoditi na putu ka EU, upozoravaju naši sagovornici. Poručuju da je gotovo nemoguće izbjeći konflikt interesa, pa su iz Agencije za sprječavanje korupcije već apelovali da se preispita poslovnik, i da se svi članovi Savjeta koji se bave advokaturom izuzmu iz slučajeva u kojima mogu imati bilo kakav konflikt interesa. Iz Građanske alijanske predlažu da članovi Tužilačkog savjeta potpišu antikorupcijsku izjavu, ili da zamrznu svoj status u advokaturi dok su u Tužilačkom savjetu.

Savjet Agencije za sprječavanje korupcije jasan je - prisustvo advokata u Tužilačkom savjetu ne obećava.

Štaviše, to je jasan pokazatelj, kažu, da ćemo imati sve - samo ne nezavisan Tužilački savjet.

“Zaista je teško vjerovati da će recimo u slučaju nekih advokata koji su bili advokati nekih od vođa najvećih kriminalnih organizacija u Crnoj Gori, zaista je teško vjerovati da ti advokati neće uticati na nešto što se dešava u tim procesima koji su ujedno jedni od najvećih procesa u ovoj državi”, kaže za TVCG Momčilo Radulović, predsjednik Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije.

Teško je povjerovati i da će advokat koji sjedi u Tužilačkom savjetu, a pri tom je branilac u 100 predmeta, bez uticaja ocnjenjivati tužioca koji mu je direktni protivnik u nekom od njih.

Zato je, kažu, Agencija na vrijeme upozorila da se nešto mora mijenjati.

“Da se član 33 Poslovnika razradi. I da se ta razrada odnosi na sve moguće slučajeve izuzeća tih članova Tužilačkog savjeta iz odlučivanja o datim tužiocima. Biće izuzetno veliki broj slučajeva gdje će ti advokati morati da se izuzmu da bismo imali zakonit sistem odlučivanja”, navodi Radulović.

U zakonit sistem odlučivanja i to ne bez razloga sumnjaju, kažu, i u NVO sektoru.

“Ono što nije dobro jeste da je jedan esnaf zamijenjen drugim. Sada imamo situaciju gdje imamo potencijalno snažan uticaj advokature u tužilaštvu. Što u crnogorskim prilikama nije dobro”, kaže Zoran Vujičić iz Građanske alijanse.

Jer ovlašćenja članova Tužilačkog savjeta nijesu beznačajna. Zbog toga je, upozorava Vujičić, gotovo nemoguće da ne bude konflikta interesa.

“Ne bi bilo loše da ovi advokati ili potpišu antikorupcijsku izjavu, ili čak zamrznu svoj status u advokaturi dok su u Tužilačkom savjetu. NVO sektor ćemo pratiti pomno, jer postoje brojni predmeti gdje će se licem u lice naći advokati i tužioci koji mogu sjutra da budu pred Tužilačkim savjetom. I to bi bilo jako problematično”, poručuje Vujičić.

Izbor Tužilačkog savjeta brojne probleme izazvaće i na putu ka Evropskoj uniji, poručuju sagovornici TVCG.

Iz Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije dodaju i da nije prvi put da aktuelna većina krupne odluke donosi bez političkog dogovora, te da sve te postupke pomno prate u međunardonoj zajednici.

Prate i ocjenjuju, a mi se, kako zaključuje Radulović ovoga puta ne možemo nadati prelaznoj ocjeni.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније